Επιμέλεια: Φρόσω Μπενετή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας [Συνθετική Ψυχοενεργειακή / Συνθετική Παιγνιόδραση]

 

Η εικόνα του κοχυλιού, με την οποία συνδέεται κατεξοχήν ο μύθος της γέννησης της Αφροδίτης, υπαινίσσεται τη δημιουργικότητα, μια σημαντική διάσταση για εκείνον που θέλει να πλάσει, να σφυρηλατήσει την προσωπικότητά του και να την κάνει έναν μοναδικό και αυθεντικό “οργανισμό”.

Το δημιουργικό στοιχείο που ενυπάρχει στον άνθρωπο, μαρτυρά την ύπαρξη ενός σκοπού, που δεν είναι άλλος από την κατασκευή κάποιου πράγματος, και όσο πιο ολοκληρωμένη και ισχυρή είναι η προσωπικότητα, τόσο σημαντικότερα τα έργα.

Οι μεγάλες μεταμορφώσεις, οφείλονται πάντοτε σε προϋπάρχοντα μέσα μας στοιχεία, που απλώς περιμένουν να αναπτυχθούν. Όπως αλλάζει η εξωτερική μας όψη με το πέρασμα του χρόνου, έτσι μεταμορφώνεται και η ψυχική μας κατάσταση. Αυτή είναι και η μεγάλη μας τύχη, γιατί έχει ως αποτέλεσμα να μην είμαστε άρρηκτα δεμένοι με μια ιστορική στιγμή και, ταυτόχρονα, να μπορούμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε καθώς αναπτυσσόμαστε, τρεφόμενοι από τον ίδιο μας τον εαυτό.
Όποιος στερείται τέτοιας μορφής ανάπτυξης είναι καταδικασμένος σε ανυπέρβλητα προβλήματα.

Ένα άριστο κριτήριο για τη ζωή μας είναι να ζούμε άφοβα κάθε ειλικρινή παρόρμηση και να την αφήνουμε να μας καθοδηγεί όταν βρισκόμαστε μπροστά σε σοβαρές αποφάσεις.

Πολλές φορές, την ώρα των κρίσιμων επιλογών, διακατεχόμαστε από φόβο, κυρίως όταν πρέπει να εγκαταλείψουμε παλιές και δοκιμασμένες διαδρομές της ζωής μας για να βαδίσουμε προς τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας.

Η θεά Αφροδίτη ενώ χαρακτηρίζεται για το μεγάλο σθένος της, το κοχύλι της είναι εύθραυστο και ευαίσθητο. Η Αφροδίτη εδώ μας δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε το θέμα της υποτιθέμενης “ευθραυστότητας” του θηλυκού. Εάν η ευθραυστότητα είναι ίδιον του θηλυκού, άλλο τόσο είναι η επιμονή και η επιθετικότητα, το θάρρος και η δύναμη.
Ο στόχος που πρέπει να μας απασχολεί σοβαρά είναι το χτίσιμο μιας αρμονικής προσωπικότητας, η οποία θα είναι το απαύγασμα γόνιμου συνδυασμού των συστατικών της στοιχείων.

Η ψυχολογία της προσωπικότητας βρίσκεται πολύ κοντά στο να κατανοήσει και όχι απλώς να ορίσει την εξέλιξη της προσωπικότητας, η οποία καθορίζεται από την ικανότητα ενοποίησης των συνειδητών και των ασυνείδητων στοιχείων. Η διαδικασία αυτής της ανάπτυξης απαιτεί εργαλεία όπως η επιμονή, η δύναμη της θέλησης, η ικανότητα να ανακαλύπτουμε μέσα μας την απαιτούμενη πηγή ενέργειας.
Αυτά τα εργαλεία είναι βασικά ψυχικά γνωρίσματα, χαρίσματα που το θηλυκό είχε ανέκαθεν στην κατοχή του.

Οι διαπροσωπικές μας σχέσεις αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πλευρές της ζωής μας, αφού αυτές καθορίζουν την ψυχική και σωματική μας υγεία. Αυτό που είμαστε, οφείλεται κυρίως στο είδος της σχέσης που ζήσαμε.

Η δύναμη και η ζωντάνια της Αφροδίτης τρεφόταν από τη δυναμική του εσωτερικού της κόσμου, από τη συνεχή του εξέλιξη και κίνηση. Αυτός, θα μπορούσαμε να πούμε, πως θα έπρεπε να είναι ο στόχος της ζωής μας: Η ένωση των συστατικών μας, η οποία δύναται να επιφέρει την “ψυχολογική μας αρμονία”.

Βιβλιογραφία:

Η ψυχή της γυναίκας, Aldo Carotenuto. Mτφρ.: Κούλα Καφετζή, Εκδ. Ίταμος.