Είναι εντυπωσιακό το πώς μπορεί ένας άνθρωπος μέσα σε λίγες ώρες να σου μεταβιβάσει γνώσεις από την εμπειρία του και να σου ανοίξει ένα παράθυρο στη σκέψη, το οποίο δεν ήξερες καν ότι υπάρχει.

Ευχαριστούμε πολύ τη δασκάλα μας που είναι ένας τέτοιος άνθρωπος και μας έδειξε πως μπορούμε να γίνουμε κι εμείς.

Χριστίνα Γεμιδοπούλου, Δασκάλα φωνητικής

Πολύ ωραία εμπειρία! Έζησα κάτι διαφορετικό! Γέλασα με την ψυχή μου! Θα το ξαναζούσα με την πρώτη ευκαιρία!

Αικατερίνη Μανολάκα, Customer Service, Χωριάτικη Ζύμη

Στη διάρκεια των δύο ετών των σπουδών μου στη Συνθετική Παιγνιόδραση πέρασα από ποικίλα στάδια. Στην αρχή δυσκολεύτηκα αρκετά να ενταχθώ στην ομάδα και σε αυτό που συνέβαινε. Ήμουν γεμάτη αγωνία για αναγνώριση και αποδοχή. Ο εσωτερικός μου κριτής, πάντα παρών, με ταλαιπωρούσε διαρκώς. Δυσκολεύτηκα να αφεθώ, να παίξω, να εκφραστώ. Αναρωτιόμουν πώς θα μπορέσω, ως μελλοντική εμψυχώτρια, να δημιουργώ στα πλαίσια της ομάδας μου άνεση και στοργή χωρίς όμως να χάνονται τα όρια.

Στη διάρκεια του δεύτερου έτους άρχισα να αισθάνομαι πιο ασφαλής, με την πληροφορία που ήρθε να καλύψει όλες τις απορίες του νου μου.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μας, ανακάλυψα ότι κάθε μέλος της ομάδας χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για επεξεργασία και ενσωμάτωση της νέας γνώσης. Αντιλήφθηκα πως όσο περισσότερο προσεγγίζω αυτή τη μαθητεία με την ψυχή μου, κι όχι με το νου, τόσο πιο δημιουργική είμαι!

Βλέπω πια πως τα δύο αυτά χρόνια είναι μόνο η αρχή!

Όλη η διαδικασία λειτούργησε για μένα διαφωτιστικά. Η οριοθέτηση στο πλαίσιο της σχολής με βοήθησε να εφαρμόσω σε όλες τις πλευρές της ζωής μου τα δικά μου όρια.

Οι ποιότητες της μεθόδου μαλάκωσαν τη βία της καθημερινής ζωής και μου θύμισαν την ομορφιά της καλλιέργειας της ψυχής!

Οι ομαδικές εργασίες ήταν ένα μεγάλο δώρο! Η τριβή και η συνδημιουργία με βοήθησαν να λύσω πολλές απορίες και ασάφειες που πολεμούσαν μέσα μου.

Μέσα από τη διαδικασία της πρακτικής, είδα πώς ο κάθε εμψυχωτής, με τις διαφορετικές ποιότητες που φέρει, μπορεί να επιδράσει θετικά ή αρνητικά στην ομάδα του.

Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικό, πλούσιο, γεμάτο χαρά και δημιουργία! Το βιβλίο της Φρόσως είναι ένας μοναδικός οδηγός για ολόκληρη την πορεία μου ως εμψυχώτρια! Η εποπτεία μου δίνει συγκλονιστική στήριξη για το πώς θα συνεχίσω από εδώ και στο εξής! Αισθάνομαι ακόμη άπειρη και πολλές φορές αγωνιώ για το πώς θα στηρίξω μια δική μου ομάδα εμψύχωσης.

Η Φρόσω είναι μια πολύ βαθιά καταρτισμένη εμψυχώτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της. Μεταλαμπαδεύει τη γνώση της με διάθεση και μεράκι. Η μέθοδος είναι ένα έργο ψυχής. Είναι σταθερή, δομημένη, με όρια, τρυφερή και αποπνέει σιγουριά. Είναι συγκινητική και ξέρει πως να δονεί την ψυχή μας. Με το χιούμορ της μας βοηθά να χαλαρώνουμε και να συνδεόμαστε! Μας βοηθά να δούμε κατάματα τους φόβους και τις ελλείψεις μας, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε και να «μεγαλώσουμε».

Η Θεοδώρα είναι μια πολύ αξιόλογη καθηγήτρια μουσικοκινητικής αγωγής. Απλή, κατανοητή, ζωντανή, οξυδερκής, άνετη. Ξέρει πώς να καθοδηγήσει μια ομάδα, σε ποια σημεία χρειάζεται να παρέμβει, πότε να μας αφήσει να παίξουμε. Με εμπνέει.

Ελένη Καρακατσάνη, Εμψυχώτρια

Εξαιρετική εμπειρία! Είδα πτυχές του εαυτού μου που δεν γνώριζα και αντιλήφθηκα περισσότερο τα «θέλω» μου! Γνώρισα και μια άλλη πλευρά των συναδέλφων μου και δέθηκα μαζί τους!

Ελένη Πουλίου, Λογιστήριο, Χωριάτικη Ζύμη

Αρχικά η καθηγήτρια-εμψυχώτρια είναι επεξηγηματική, άμεση και βοηθάει στα επιμέρους ζητήματα. Έκανε την ομάδα να λειτουργεί άψογα.

Πήρα γνώσεις τις οποίες μπορώ να εφαρμόσω κατευθείαν στη δουλειά μου και να γίνω καλύτερη δασκάλα με καλύτερες επιδόσεις στους μαθητές μου.

Ευχαριστώ πολύ!

Ελίνα Ιορδάνογλου, Δασκάλα πιάνου

Τα έντονα βιώματα της προσωπικής μου ζωής σε συνδυασμό με την εκπαίδευση και τη θεραπεία μου, καταλάγιασαν τον νου και κατάφερα να συναντήσω την καρδιά μου! Κάθε μέρα έρχομαι πιο κοντά στο σκοπό της ζωής μου με δύναμη και θέληση!

Το πρόγραμμα όπως εξελίσσεται στα δύο έτη σπουδών δημιουργεί μια καταπληκτική ολοκλήρωση. Το βίωμα του πρώτου έτους κουμπώνει και βρίσκει τις απαντήσεις του στη θεωρία του δεύτερου έτους.

Τα εργαστήρια συμβουλευτικής πέρα από εκπαιδευτικά, ήταν απολαυστικά και δυναμωτικά! Η Συνθετική Παιγνιόδραση όπως τη βλέπεις να ζωντανεύει είναι μια αποκάλυψη!

Η θεωρία με τη Θεοδώρα και τον Γιάννη με βοήθησε να κατανοήσω και να χτίσω πάνω σε γερά θεμέλια. Έτσι μπήκα στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής με περισσότερη σιγουριά για την επιλογή μου!

Το μάθημα της Φρόσως μας έδωσε όλα τα εργαλεία για να εφαρμόσουμε τη μέθοδο στις ομάδες μας τόσο στην Εμψύχωση όσο και στη Συμβουλευτική με αυτοπεποίθηση!

Η Φρόσω είναι μια εμπνευσμένη προσωπικότητα! Με αγκάλιασε με στοργή και κατανόηση. Υπήρξαν στιγμές απόλυτης σύνδεσης που έκλαψα στην αγκαλιά της. Θαυμάζω τον τρόπο και την πολυπλοκότητά της!

Η Θεοδώρα ήταν άμεση, βοηθητική, ήρεμη αλλά και δυναμική!

Τέλος, η αντρική παρουσία του Γιάννη ήταν «ξεκούραση»! Μας αγκάλιασε με τη γλυκύτητά του! Η ποιοτική μάθηση κοντά του είναι βέβαιη!

Μαρία Πιζάνια

Ειλικρίνεια, αμεσότητα, καθαρότητα. Πραγματικό ενδιαφέρον και υποστήριξη από ανθρώπους με εμπειρία. Ως προς το περιεχόμενο, η σύνθεση καταφέρνει να αγγίξει πολλές πλευρές, ενδιαφέροντα και ανάγκες έκφρασης.

Σε ενεργοποιεί για να εκφραστείς εσύ πρώτα καλύτερα, να γνωρίσεις νέα κομμάτια σου και στη συνέχεια να αξιοποιήσεις τα δοσμένα εργαλεία στην εργασία με μικρούς και μεγάλους!

Μεγάλη ποικιλία τεχνικών και γνώσεις συγκεντρωμένες. Μακάρι να τις είχαμε ως ερεθίσματα από την παιδική μας κιόλας ηλικία. Τα μουσικοκινητικά και τα θεατρικά εργαλεία αποτέλεσαν αναγκαίο κομμάτι στο σύνολο του προγράμματος.

Το ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες είναι πραγματικά μαγικό.

Πόλλυ Βαρελοπούλου, Εκπαιδευτικός

Η αρχή του ταξιδιού της αυτοανακάλυψης , με συνοδοιπόρους μου τη σχολή ( μέλη , εκπαιδευτές , μέθοδος ) και τη δική μου αγάπη για την αλήθεια,  με βοήθησαν στο να μπορέσω να με αντικρίσω . Η δύσκολη και επίπονη διαδικασία της αποδόμησης του εαυτού και της εκ νέου δόμησης από την αρχή, συνεχίζεται! Αυτό που έχει αλλάξει όμως , είναι πως πλέον υπάρχουν γερά θεμέλια . Τα οποία σε στιγμές που νιώθω πως χάνω την δύναμη μου , στέκονται εκεί ακλόνητα , για να μου υπενθυμίζουν τις γερές βάσεις που έχτισα τα τελευταία χρόνια . Κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μπορώ πια να εμπιστευτώ τον εαυτό μου, αλλά και να σεβαστώ τη ροή . Η εμπιστοσύνη με έκανε να καταλάβω , πως πλέον μπορώ να πάρω την ευθύνη του εαυτού μου. Να σταθώ η ίδια ο γονέας του εαυτού μου και να με φροντίσω! Μια φροντίδα που έχει άμεσα αποτελέσματα στην ζωή μου . Όλα τα παραπάνω είναι η διαδρομή μου προς τη σκηνή της ζωής μου! Μέσα σε αυτή τη διαδρομή βρίσκω το θάρρος να ανέβω , να βγω και να παίξω επιτέλους στη σκηνή της ζωής μου με όσους λιγότερους φόβους μπορώ !

Η σύνθεση όλων αυτών των εργαλείων , που σου προσφέρει η μέθοδος, μου έδωσε την ευκαιρία, να προσεγγίσω το όποια ζήτημα με ευελιξία . Μια άλλη όψη της αλήθειας φανερωνόταν μπροστά μου . Κάτι που βοήθησε στην δική μου προσωπική διερεύνηση , αλλά και στο μέλλον στην πορεία μου σαν σύμβουλος ψυχικής υγείας .

Η βιωματική μάθηση του πρώτου έτους , φάνηκε να «έγραψε» πολύ καλά εντός μου, μιας που τα περισσότερα πράγματα που διδάχθηκα ήταν σαν να τα γνώριζα ήδη!

 Η σταθερή , ήρεμη και γεμάτη κατανόηση προσέγγιση του Γιάννη, έκανε το μεγάλο υλικό της θεωρίας να μοιάζει απλό . Κάτι που με έκανε να νιώσω ασφάλεια. Οι πολυεπίπεδες γνώσεις του στη Συμβουλευτική, πλαισιώνουν άριστα την εκπαίδευση πάνω στην εργασία του συμβούλου ψυχικής υγείας.

Η Θεοδώρα έχει αυτήν τη μαγική ικανότητα να κάνει τα πράγματα να μοιάζουν απλά και εύκολα . Σου λέει λεκτικά και μη , πως απλά μπορείς να το καταφέρεις . Κάτι που βρίσκω βαθιά γενναιόδωρο και φροντιστικό . Το χιούμορ και η ευθύτητά της , είναι ένας υπέροχος συνδυασμός , διότι κάνουν το μάθημα να “φαίνεται”  πιο ανάλαφρο άλλα με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δουλεύει σε βάθος .

Κάνοντας μάθημα με τη Φρόσω είναι σαν να κάνεις δώδεκα μαθήματα μαζί . Διότι κάνει ένα μάθημα για τον καθένα μας ξεχωριστά . Η πολλαπλότητα των ρόλων της στη σχολή , είναι κάτι που είναι αξιοθαύμαστο επίσης .

Αισθάνομαι ασφαλής, που γνωρίζω πως οτιδήποτε και να συμβεί  από επαγγελματικό , προσωπικό , ομαδικό επίπεδο θα είναι εκεί για εμάς .

Ολίνα Αραβαντινού

Όλα ήταν υπέροχα! Ευχάριστο περιβάλλον, ηρεμία, συγκέντρωση, γέλιο, παιχνίδι!!

Σοφία Κουσίδη, Τηλεφωνικό τμήμα, Χωριάτικη Ζύμη

Όταν το μάθημα είναι ένα παιχνίδι γεμάτο εναλλαγές και προσωπική εξέλιξη είναι επιτυχία! Περιμένεις με παιδική αγωνία το επόμενό σου μάθημα και τα επόμενα γέλια και παιχνίδια!

Το πρόγραμμα είναι μια ομάδα όπου η θέση σου πάντα σε περιμένει! Μοιάζει με μια επιτυχημένη οικογένεια στην οποία θέλεις να ανήκεις!! Είναι μια αγκαλιά που θες να χαθείς μέσα της!

Είναι το συναίσθημα: “Όλα θα πάνε καλά!”

Ευχαριστώ

Μαργαρίτα Τελέλη, Εμψυχώτρια

Το πρόγραμμα μέσα από τον βιωματικό τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξή μου σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Χρησιμοποιώ τη μέθοδο της Συνθετικής Παιγνιόδρασης στις οικογενειακές θεραπείες και παρατηρώ πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό θεραπευτικό εργαλείο.

Ελ΄ένη Παπαμικρουλέα, Κοινωνική Λειτουργός, Θεραπεύτρια οικογένειας

Το πρόγραμμα λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν πρόκειται για μια στείρα εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά μια ολιστική βιωματική εκπαίδευση. Συνδυάζει την προσωπική ανάπτυξη με τη συντονισμένη ομαδική ανάπτυξη μέσω του ίδιου του προγράμματος, της πρακτικής και των εποπτειών. Γνώρισα μια νέα ήρεμη και ουσιώδη ακαδημαϊκή μορφή που δεν είχα συναντήσει στο παρελθόν!

Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών, έλειπε το άγχος και η αγωνία! Ο τρόπος που γίνεται το μάθημα είναι διασκεδαστικός, εμψυχωτικός, θεραπευτικός, εσωτερικός και ήρεμος, με έντονα παρούσα την έννοια του κοινού σκοπού που μας ενώνει! Η φαντασία και η δημιουργικότητα αποτέλεσαν τους οδηγούς μας στις ασκήσεις, τη ροή και τη δυναμική, τόσο στις εργασίες μας όσο και στην πρακτική μας!

Το στοιχείο του προγράμματος που βρίσκω πρωτοπόρο και μοναδικό είναι ο πρώιμος πειραματισμός με το αντικείμενο που πας να κατακτήσεις! Μόνο έτσι, μέσα από το δικό σου βίωμα, μπορείς όντως να καταλάβεις αν θέλεις και αν σου ταιριάζει αυτή η ιδιότητα που προσεγγίζεις! Η εμπιστοσύνη στη διαδικασία και στη δική σου διαδρομή είναι η πυξίδα!

Η εκπαιδευτική ομάδα λειτούργησε για μένα ως μια επανορθωτική προσωπική εμπειρία, όπου έμαθα ότι για να δώσεις πρέπει πρώτα να έχεις λάβει!

Η Φρόσω είναι μια απίστευτη δασκάλα, ιδρύτρια της μεθόδου και έχει καταφέρει μέσα από τεράστια μελέτη και εμπειρία να υποστηρίζει επάξια και δυναμικά αυτή την όμορφη διαδρομή, που προσφέρει σε όλους μας άμεση και ορατή εξέλιξη! Η αγνότητα και η αυθεντικότητά της την κάνουν μοναδική. Έχει μια απόλυτη ισορροπία στο να συνδυάζει τον επαγγελματισμό με τη διδασκαλία και τη θεραπευτική διαδικασία. Μια ενορατική και με μεγάλη ενσυναίσθηση δασκάλα. Την ευγνωμονώ..

Η Θεοδώρα είναι οργανωτική, με σαφές εκπαιδευτικό πλαίσιο και στόχους. Μας οδήγησε να καταφέρουμε να δώσουμε μορφή στο όραμα, να κάνουμε το άυλο χειροπιαστό! Η διορατικότητα και η αντίληψή της μας βοήθησαν πολύ και σε εποπτικά θέματα.

Η Αριάδνη αέρινη, με σοφές τοποθετήσεις βαθιάς ενσυναίσθησης, έχει καταφέρει να γίνει φωτεινός μεταλαμπαδευτής της μεθόδου!

Η Ελένη άκρως διερευνητική, με μεγάλη ευχέρεια λόγου, επιστημονικές τοποθετήσεις, γρήγορη και καθαρή διάκριση είναι μια άριστη επαγγελματίας!

Ο Γιάννης ένας εκπληκτικός και ήρεμος εκπαιδευτής, ένας υπέροχος άνθρωπος, με ποιότητες εξαιρετικού συμβούλου! Διαθέτει άρτια γνώση στις συμβουλευτικές δεξιότητες, ακούει πάντα με ηρεμία και απαντά ακόμα και στις πιο αστείες απορίες μας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και απτά παραδείγματα από την εμπειρία του και τη σύγχρονη ζωή. Με τον Γιάννη όλα είναι απλά, κατανοητά και φυσικά!

Όλγα Βαταλίδου, Υπάλληλος Λογιστηρίου

Η μέθοδος, η ομάδα προσωπικής ανάπτυξης, η εποπτεία ήταν και είναι μια εμπειρία που όχι μόνο με διαμόρφωσε ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα αλλά με εξελίσσει διαρκώς! Ξεκλείδωσε το σώμα μου! Βλέπω μεγάλη εξέλιξη από την αρχή μέχρι σήμερα. Ο τρόπος που κινούμαι, που κοιτώ, που αντιλαμβάνομαι τη μουσική και το ρυθμό έχει ολοκληρωτικά αλλάξει.

Το μάθημα των συμβουλευτικών δεξιοτήτων έρχεται να κουμπώσει τη θεωρία πάνω στο βίωμα. Πώς πράγματα και καταστάσεις που βιώνεις μπορούν να ερμηνευθούν από διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και να σε βοηθήσουν να τα κατανοήσεις.

Όλη η εκπαίδευση με βοήθησε σε όλους τους τομείς της ζωής μου: κοινωνική – επαγγελματική – προσωπική. Ευχαριστώ!

Όλγα Ελευθερίου, Πολιτικές Επιστήμες

Ευχαριστήθηκα την εμπειρία του προγράμματος εμψύχωσης μαζί με τους συναδέλφους μου. Αισθάνθηκα ηρεμία και ελευθερία!

Λαμπρινή Μπενεση, Τμήμα Εξαγωγών, Χωριάτικη Ζύμη

Ήταν ένα όμορφο δημιουργικό ταξίδι που έδωσε τροφή για σκέψη τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Σ’ ευχαριστώ Φρόσω για τις πολύτιμες γνώσεις που μου πρόσφερες.  Χάρηκα που σε συνάντησα στο μονοπάτι της ζωής μου!

Γιώργος Κεραμιδάς, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, άρχισα να βλέπω μεγάλες αλλαγές στον εαυτό μου. Άρχισα να παίρνω θέση και να μην νιώθω πια αόρατη. Άρχισα να παρατηρώ. Κατάλαβα τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητάς μου και σταμάτησα να αναρωτιέμαι και να φλυαρώ κάνοντας διάφορες σκέψεις, προσπαθώντας να απαντήσω στα πολλά «γιατί» που έθετα μόνη μου στον εαυτό μου. Μία συνεχής πάλη. Αναγνωρίζοντας λοιπόν τα χαρακτηριστικά μου, άρχισα να ηρεμώ και να τακτοποιώ την ταραχή και τις συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στο νου και το συναίσθημά μου. Άρχισα να καταλαβαίνω πότε και για ποιο λόγο υπάρχει ανισορροπία στο σύστημά μου. Έμαθα καλύτερα τον εαυτό μου και μπορώ να πω ότι πλέον ρίχνω τους προβολείς πάνω μου. Έχω αρχίσει να συνδέομαι με μένα. Άρχισα να με φροντίζω, να με ακούω και να με αποδέχομαι. Άρχισα να με γνωρίζω και να με αγαπώ . ‘Αρχισα να αυτοπροσδιορίζομαι και να επενδύω σε μένα. Αυτός είναι ένας τεράστιος και ανεκτίμητος πλούτος. Έχει ξεκινήσει για μένα ένας νέος τρόπος ζωής, με νέες ποιοτικές συνήθειες. Η σπουδή στην Παιγνιόδραση λειτούργησε πολύ θεραπευτικά!

Ξεκινώντας, το μοντέλο εκπαίδευσης του δυτικού κόσμου ήταν ο κύριος και μόνος τρόπος εκπαίδευσης που γνώριζα. Έτσι, αρκετές φορές αγχωνόμουν και πίεζα τον εαυτό μου να βιαστεί, να τρέξει, για να καλύψει κενά στις γνώσεις μου. Αισθανόμουν ελλιπής. Στη συνέχεια άρχισα να εμπιστεύομαι τον βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης που γνώρισα εδώ. Άρχισα να χαλαρώνω. Έχω πια βεβαιωθεί πως το βίωμα είναι ο ιδανικός τρόπος εκπαίδευσης ενηλίκων. Μέσω του βιώματος δεν κάνεις απλά βήματα μπροστά, αλλά άλματα. Άλματα έκανα κι εγώ και χωρίς πίεση συνδύασα το βίωμα με τη γνώση.

Η Θεοδώρα είναι η ήρεμη δύναμη. Νιώθεις πόσο πολύ αγαπά αυτό που κάνει. Έχει εξαιρετικές γνώσεις και είναι πάντα εκεί πρόθυμη να σου μεταδώσει τις γνώσεις της και να σε συμβουλεύσει. Με βοήθησε να ξεκλειδώσω τη φαντασία μου και να παίζω σαν παιδί. Έχει ποιότητες που σου προκαλούν θαυμασμό.

Η Φρόσω έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία οικογένεια. Να ενώσει και να συνδέσει βαθιά, σπουδαστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι αυθεντική, πολύ πειθαρχημένη και προσηλωμένη στους στόχους της. Ένας από αυτούς τους στόχους ήταν να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Να πάμε στην πηγή και να ξεσκονίσουμε ποιότητες ξεχασμένες. Να τις φέρουμε στο προσκήνιο της καθημερινότητάς μας. Πράγμα δύσκολο, μα όχι ακατόρθωτο. Με αφοσίωση, υπομονή, ζήλο, πάθος, πίστη, εμπιστοσύνη και πολλή αγάπη, το κατάφερε. Βίωμα, γνώση και σύνθεση. Τα πρόσφερε όλους τους σπουδαστές γενναιόδωρα.

Ο Γιάννης εξαιρετικά καταρτισμένος. Κατάφερε να τραβήξει την προσοχή μου με απόλυτο τρόπο. Κάθε φορά που τελείωνε το μάθημα ένιωθα ότι δεν μου έφτανε η ώρα. Ήθελα περισσότερο. Αληθινά διαθέσιμος να προσφέρει τη γνώση του.

Νεκταρία Διακαντώνη, Ιδιωτική Υπάλληλος

Πρωτόγνωρη εμπειρία! Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος εμψύχωσης με διακατείχε ένα αίσθημα απελευθέρωσης! Μοιράστηκα τα συναισθήματά μου με τους συναδέλφους μου κι έτσι ενδυναμώθηκε η σχέση μας! Αναμφισβήτητα θα ξαναέκανα ευχαρίστως ένα τέτοιο πρόγραμμα!

Ευθυμία Αλεξιάδου, Λογιστήριο, Χωριάτικη Ζύμη

Εξαιρετική προσέγγιση με αμέτρητες προεκτάσεις για την προσωπική & επαγγελματική ζωή.

Λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα και μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα όταν κάποιος την εφαρμόσει συνειδητά.  Πολλά παραδείγματα για διαφορετικά κοινά.  Εξαιρετική η πρακτική άσκηση.

Ευχαριστώ!

Α. Ν., Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Εξαιρετική εμπειρία ζωής!

Όλα ξεκίνησαν από ένα Open Day, αυτό θυμάμαι … Ξεκίνησα με όρεξη και διάθεση για παιχνίδι και φροντίδα εαυτού.  Μόλις ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση ένιωσα την αξία της γνώσης, την ουσία της ομάδας & των ποιοτικών σχέσεων.  Ένιωσα πόσο σημαντικές είναι για την πνευματική & ψυχική υγεία.  Ένιωσα την ευγνωμοσύνη της συνάντησης με δύο αξιόλογες δασκάλες – εκπαιδεύτριες που σέβονται τους μαθητές τους και που γνωρίζουν ότι κάνουν λειτούργημα.

Το ότι το πρόγραμμα περιείχε βιωματικά παιχνίδια στο πρώτο έτος και θεωρητική εκπαίδευση στο δεύτερο, ήταν για μένα λυτρωτικό – ανακουφιστικό.  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε δομή, ήταν οργανωμένο και καθαρό.  Ο συνδυασμός των δασκάλων μας Φρόσως & Θεοδώρας ήταν καταλυτικός.  Έδιναν την ισορροπία που χρειαζόταν η ομάδα είτε η διδασκαλία γινόταν από κοινού είτε ξεχωριστά και μας μετέδιδαν αρμονία και θετική διάθεση.  Ήταν εκεί και έδιναν λύση ή καθοδήγηση σε κάθε απορία που προέκυπτε.

Το απόσταγμα αυτού του ταξιδιού ήταν να μάθω να πιστεύω στη ροή της ζωής και στα όνειρά μου.  Τα όνειρά μου με οδήγησαν στο πεπρωμένο μου και σε αυτό που πραγματικά είμαι.  Έμαθα να καλλιεργώ την επίγνωση, να μπορώ να αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου, να καταφέρνω να αφήνω πίσω τα βάρη, ταξιδεύοντας πιο ανάλαφρη στο ταξίδι της ζωής …

Χρύσα Δημητρακοπούλου, Τραπεζικός Υπάλληλος

Μια πολύ ευχάριστη εμπειρία! Με γέμισε με ηρεμία και με τροφοδότησε με μια νέα διαδρομή σκέψεων!

Γεωργία Γιαννακοπο΄ύλου, Credit Control, Χωριάτικη Ζύμη

Νιώθω τυχερή ανακαλύπτοντας πως αυτά που έχω στη ψυχή μου τόσα χρόνια μπορούν να υπάρξουν και να βιωθούν μαζί.  Τέχνη είναι η ίδια η ζωή … Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να συνδυάσω το παιχνίδι, την τέχνη και τη ψυχή και να δημιουργηθούν θαύματα.

Η δύναμη της ομάδας και η δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου, μου επέτρεψε να με γνωρίσω και να με αφήσω να το ζήσω.

Ευχαριστώ!

Μαρία Κοντογιάννη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ειδική Παιδαγωγός

Το Διετές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εμψύχωσης Ομάδας είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σου θυμίζει ότι ‘στη ζωή σου πας εκεί που κοιτάς’!

Ελένη Παπαμικρουλέα, Κοινωνική Λειτουργός

Μοναδική εμπειρία.  Η δοτικότητα σου Φρόσω ήταν απόλυτη και ολοκληρωτική.  Εκτός απ’ τα ‘πρακτικά οφέλη’ αυτού του σεμιναρίου, αισθάνθηκα ότι έγινα καλύτερος άνθρωπος και γέμισα αγάπη και ηρεμία.

Συνέχισε αυτό που κάνεις γιατί είσαι φτιαγμένη γι’ αυτό που επέλεξες, απλά να ανοίγεις την πόρτα στο όνειρο!  Ευχαριστώ από καρδιάς για αυτή την μοναδική εμπειρία!

Βασιλική Ίφου, Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός

Ευγνωμοσύνη μόνο θα μπορούσα να αισθανθώ ερχόμενη στο β’ κύκλο αυτού του σεμιναρίου.  Στο τελικό ταξίδι αυτών των δύο κύκλων, υπήρξε κλιμάκωση καταστάσεων & συναισθημάτων.  Ήδη απ’ τον προηγούμενο κύκλο ήρθα κοντά με το συναισθηματικό μου κόσμο, τα βιώματά μου, τον ίδιο μου τον εαυτό.  Μέχρι που συνειδητοποίησα πως η βιωματική εκπαίδευση με αφορά σαν τρόπος ζωής και σαν εκπαιδευτικό / επαγγελματικό εργαλείο.

Εύχομαι να συνεχίσεις να φωτίζεις ψυχές ανθρώπων και να τους φέρνεις πιο κοντά στο βίωμα και τον ίδιο τους τον εαυτό.  Χρώματα παντού!

Λυδία Συλλούρη, Νηπιαγωγός

Απλά, ταπεινά και παιχνιδιάρικα η Φρόσω μας καθοδήγησε να έρθουμε σε επαφή με μουδιασμένα μας κομμάτια και να συνδεθούμε με τα άλλα μέλη.  Με τον καθένα ξεχωριστά αλλά και με την μάγισσα που λέγεται ομάδα.

Μαρία Μαγγανάρη, Ψυχοθεραπεύτρια

Άριστα δομημένο πρόγραμμα.  Ο τρόπος που σε βάζει να αναλογιστείς κομμάτια του εαυτού σου είναι όμορφος & απλός.

Ταυτόχρονα σε διασκεδάζει, σε μαθαίνει να αλλάζεις οπτικές και σε μεταμορφώνει ολοκληρωτικά.  Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη ομάδα ήταν μαγική και πολύ ισχυρή.  Η μετάδοση γνώσης γίνεται με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.  Η γνώση αυτή μεταδίδεται πηγαία και απλόχερα από έναν πολύ όμορφο άνθρωπο και ένα υπέροχο μυαλό, τη Φρόσω.

Φρόσω μου σ’ ευχαριστώ για την διερεύνηση του μυαλού μου και την καθοδήγηση (αβίαστη και φωτεινή) προς έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και ζωής.

Ελίνα Καρτάνου, Βρεφονηπιοκόμος

Εμψύχωση, ομαδικότητα, απελευθέρωση ! Θα το ξαναέκανα σίγουρα!

Λουίζα Κρούδα, Παραγγελίες, Χωριάτικη Ζύμη

Ένας διαφορετικός κόσμος.  Απ’ ό,τι κατάλαβα τελειώνοντας τη διετή εκπαίδευση, ένας δικός μου κόσμος.

Η ομάδα μου, από ξένοι άνθρωποι, έγινα κοντινοί!!  Έγινα ξανά μαθήτρια.  Έμαθα, αφέθηκα, βίωσα, ένιωσα.  Πολυεπίπεδη εκπαίδευση!  Αν μάθαινα από μικρή μ’ αυτόν τον τρόπο, θα ήμουν ‘πλουσιότερη’.

Νέοι ορίζοντες, νέοι δρόμοι, καινούργιοι κόσμοι!  Ευχαριστώ!!

Αιμιλία Βλαχοδημητροπούλου, Σύμβουλος εξαρτήσεων

Το πρόγραμμα αυτό άνοιξε μια πόρτα μέσα μου, να αγγίξω σε βάθος όλα όσα θέλω για μένα.  Να φωτιστούν τα όνειρά μου μέσα από το παιχνίδι & την ανάγκη για αυτοβελτίωση.  Να ανακαλύψω, να νιώσω, να παρατηρήσω, να βιώσω την κάθε στιγμή με ένα αίσθημα άφεσης και ασφάλειας.  Να μαζέψω εφόδια, κάθε τι μικρό αλλά και τόσο ουσιαστικό για το μέσα μου, τη ζωή μου και το έργο μου.  Βρήκα το πνευματικό μου σπίτι, γεμάτο αποδοχή, εμπιστοσύνη, αγάπη, αγκαλιά, ενέργεια που φωτίζει το νου και το σώμα.  Ενεργοποιεί, καθοδηγεί και κεντάει με αγάπη την ταυτότητά μου.  Με οδηγό – συνοδοιπόρο την πιο φωτεινή ψυχή που μεταδίδει με όλο της το είναι και μια ομάδα γεμάτη συναισθήματα, κατανόηση και ανάγκη για μοίρασμα, επαφή και επικοινωνία.

Δέσποινα Δανούση, Δασκάλα χορού, Εμψυχώτρια

Ένα πρόγραμμα μεστό & ολοκληρωμένο.  Αφύπνισε τις αισθήσεις, εμπλούτισε τα συναισθήματα, ταξίδεψε το νου, γλύκανε την ψυχή, κίνησε το σώμα.  Ζεστασιά, μοίρασμα, αποδοχή από την ομάδα και τις εμψυχώτριες.

Σας ευχαριστώ πολύ για την τόσο όμορφη εμπειρία.  Πολύ δυνατή η βιωματική εκπαίδευση!! Βαθιά κι ουσιαστική!  Ό,τι ακριβώς προσφέρει και το πρόγραμμα:  ουσία!

Εύα Αρματά, Φιλόλογος

Εμβαθύναμε πολύ στο κομμάτι της Εμψύχωσης & της Προσωπικής Ανάπτυξης, κάτι που περίμενα με ανυπομονησία από τον πρώτο κύκλο!  Χαίρομαι που ήμουν μέλος της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία λειτούργησε αξιόλογα.  Η τελική παρουσία της εργασίας μας με εξέπληξε στην ομαδικότητα, τη συνεργασία, τη ροή και την ομαλότητά της.

Μαριάννα Οικονομίδου, Yoga & Kids Yoga Teacher

Ένα εντατικό σεμινάριο που ενθαρρύνει & πετυχαίνει με ένα απόλυτα φυσικό τρόπο, την έκφραση και έκθεση σε συναισθήματα και το δέσιμο μιας ομάδας που στην αρχή μπορεί να δείχνει αταίριαστη.

Παρότι ο αρχικός μου στόχος ήταν καθαρά η χρησιμότητά του στην επαγγελματική μου ζωή, πιστεύω πως αυτά που μου πρόσφερε και σε προσωπικό επίπεδο ήταν περισσότερα!

Έλλη Ματσούκα, HR Consultant & Coach

Ένιωσα ότι μπορώ να παίξω με ασφάλεια.  Η Φρόσω ήταν σπουδαία γιατί μας φρόντισε αλλά ταυτόχρονα ενδυνάμωσε τις επιθυμίες μας και μας υποστήριξε ώστε να είμαστε αληθινοί.
Απ’ τη μια παίζεις σαν παιδί και απ’ την άλλη το απολαμβάνεις με ωριμότητα.  Έκανα βήματα μπροστά στην αυτοέκφραση!

Χρήστος Χαρικιόπουλος, Yoga teacher

Είναι η πρώτη φορά που παρακολούθησα τέτοιου είδους σεμινάριο και αισθάνομαι ότι η συμμετοχή μου ήταν το καλύτερο & ευεργετικότερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου.

Με βοήθησε να έρθω σε επαφή με τις δυνατότητές μου και μου έδωσε τη δύναμη & την αυτοπεποίθηση να μπορέσω να συνεχίσω και να επιτύχω το στόχο μου!

Αντωνία Μάνδυλα, Ηθοποιός

Ήταν μια εμπειρία αξέχαστη! Τελείως διαφορετικό βίωμα σε σχέση με ότι έχω έρθει σε επαφή μέχρι τώρα! Ήρθα σε επαφή με τις αδυναμίες και τους φόβους μου, αλλά αντιλήφθηκα και αρκετές ικανότητές μου. Γνώρισα ανθρώπους με κοινά ή και ετερόκλητα βιώματα και αισθάνθηκα πως οι δρόμοι μας δεν συναντήθηκαν τυχαία!

Νικολέτα Μυρίτζου, Ιστορικός

Ένας δρόμος που οδήγησε προς τη χαρά, την παρατήρηση, την αξιολόγηση, την ομαδικότητα, το μοίρασμα, τη δημιουργικότητα, την εμπιστοσύνη και την αλήθεια. Ένα σεμινάριο που το εσωτερικό μου παιδί χάρηκε σε πολλά σημεία, εμπιστεύτηκε , έπαιξε και αφέθηκε. Και το σημαντικότερο όλων βλέπω μπροστά μια πρόκληση για να συνεχίσω αυτό το ταξίδι. Ευχαριστώ!

Μαίρη Κλωστού, Γραφίστρια

Όσα μάθαμε από τον πρώτο κύκλο, έγιναν ξεκάθαρα και ήρθαν και έδεσαν με τη θεωρία και πρακτική στον δεύτερο κύκλο.  Μου άρεσε ιδιαίτερα που δομήσαμε το δικό μας πρόγραμμα μα περισσότερο απ’ όλα, κρατώ την υπέροχη σύνδεση με την ομάδα.  Παράδειγμα προς μίμηση η εμψυχώτρια!

Κωνστάντζα Τζουμέρκα-Γαβριήλ, Ψυχολόγος

Μετά από την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, έχω αντιληφθεί πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος του εμψυχωτή και όταν αντιλήφθηκα το βαθμό δυσκολίας, συνειδητοποίησα πόσο καλή εμψυχώτρια είσαι.

Έχω αντιληφθεί τις αδυναμίες μου, σε ποια σημεία θέλω να βελτιωθώ και στην προσωπική μου ζωή αλλά και στον επαγγελματικό τομέα.

Έλενα Γεωργιάδου, Εκπαιδεύτρια για άτομα με αυτισμό

Είναι από τις φορές που μια αναζήτηση στο ίντερνετ σου αλλάζει τη ζωή.

Το παιδί που ήμασταν, υπάρχει μέσα μας και ζητάει παρέα.  Επίσης, υπάρχουν εκεί έξω και άλλα παιδιά που ψάχνουν να παίξουν.  Το συγκεκριμένο σεμινάριο & η Φρόσω είναι μια εμπειρία που κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος ή άλλου κριτηρίου, πρέπει να παρακολουθήσει!

Άννα Βασιλείου, Ηθοποιός

Ήταν πραγματικά ένα από τα ωραιότερα και πιο έξυπνα σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει.  Έχω αποκομίσει πάρα πολλά, τα οποία θα με βοηθήσουν στο επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Λάτρεψα τον τρόπο που διεξήχθη και τις ευκαιρίες που μας δόθηκαν μέσα από το παιχνίδι να αντιληφθούμε κάποιες έννοιες.

Γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους και μια λατρεμένη εμψυχώτρια.

Μαρίνα Φυλακτού, Κοινωνιολόγος, Διευθύντρια Κέντρου Παρέμβασης Αυτισμού Πάφου

Ό,τι πιο ωραίο και δημιουργικό έχω κάνει μέχρι τώρα στη ζωή μου.  Ανοίγει το πνεύμα, την ψυχή, το νου.  Βοηθάει στην ομαδικότητα, στη δεκτικότητα, στην ενσυναίσθηση, στη γνωριμία του εαυτού σου.

Μαθαίνεις πώς να λειτουργείς σε μια ομάδα και κατ’ επέκταση σε μια κοινότητα, όπου οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί.

Αποδέχεσαι τη διαφορετικότητα του άλλου και αναγνωρίζεις ότι στο τέλος, αυτό είναι η ομορφιά, το ενδιαφέρον και η αξία του κάθε ανθρώπου, το ότι διαφέρει.  Αποκτάς τη δυνατότητα να κατανοήσεις ότι και η δική σου διαφορετικότητα είναι αυτό που προσφέρει με θετικό τρόπο στην κοινωνία, καθώς μαθαίνεις να το αποδέχεσαι και να το κρατάς σε όλη σου τη ζωή, αφού στην ουσία είσαι αληθινός!

Άντρεα Κουντούρη, Λογοθεραπεύτρια

Ένα πολύ αναζωογονητικό σεμινάριο, ταξιδιάρικο, μαγικό & μεταδοτικό.

Θα το πρότεινα και σε άλλους συναδέλφους – επαγγελματίες.  Εξαιρετική συντονίστρια με την ίδια αντιμετώπιση και ενθάρρυνση για όλα τα μέλη της ομάδας.

Αθηνόδωρος Χαραλάμπους, Κοινωνικός Λειτουργός

Αρχικά ξεκίνησα με άγχος αλλά και ανυπομονησία.  Ανυπομονησία γιατί είχα φύγει πριν δύο μήνες απ’ το προηγούμενο σεμινάριο με τις καλύτερες εντυπώσεις και άγχος γιατί θα είμασταν μεγαλύτερη ομάδα και δεν ήξερα αν θα ανταπεξέλθω σωστά.  Μέσα απ’ αυτό το σεμινάριο, πήρα αυτό που μου έλειπε και που χρειαζόμουν.  Γνωρίζω ότι η πορεία από εδώ και πέρα είναι προσωπική εργασία, αλλά νιώθω πιο σίγουρη για μένα και γι’ αυτά που επιχειρώ.

Το σεμινάριο ήρθε σε μια πολύ καλή προσωπική & επαγγελματική στιγμή της ζωής μου.

Μου έδωσε εφόδια και τροφή για σκέψη για πολλά πράγματα.  Θα μου λείψει!

Σ’ ευχαριστώ Φρόσω που μας πήγες ένα βήμα παραπέρα!

Αλεξία Παππά, Νηπιαγωγός

Ο ορισμός της λέξης ΕΜΨΥΧΩΣΗ!  Έμπνευση, παιχνίδι, επικοινωνία, αγάπη, μια μεγάλη αγκαλιά, αποδοχή.

Έχω την αίσθηση ότι γνωρίζω την εμψυχώτρια & την ομάδα πάρα πολύ καιρό. Λόγω του πλούσιου περιεχομένου & των πολλών ασκήσεων του σεμιναρίου αλλά κυρίως λόγω της οικειότητας που αισθανθήκαμε, της βαθιάς επαφής που μοιραστήκαμε.

Ένιωσα σαν ένα αυθόρμητο & δημιουργικό παιδί και θέλω να νιώθω πιο συχνά έτσι στη ζωή μου …

Γιώτα Βογιατζή, Ψυχολόγος

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξα την πόρτα, ήθελα να τρέξω να καθήσω στο μαξιλάρι στον κύκλο.  Η αύρα και η ενέργεια που μου μετέδωσε η εμψυχώτριά μου με στιγμάτισε για όλη μου τη ζωή.  Φεύγοντας νιώθω άλλος άνθρωπος.

Αγαπώ το επάγγελμά μου και με τη συμμετοχή μου σ’ αυτό το σεμινάριο το αγάπησα πολύ περισσότερο και νιώθω τυχερή που έχω γεμίσει από εμπειρίες που ανυπομονώ να τις μεταδώσω στα παιδάκια μου στο σχολείο.

Ευχαριστώ πολύ που με έκανες να νιώσω τόσο γεμάτη και να είμαι σίγουρη και να νιώθω ακόμη περισσότερη εμπιστοσύνη που ακολουθώ το όνειρό μου.

Τιμή μου που σε γνώρισα Φρόσω!!!

Βασιλική Αρβανίτη, Βρεφονηπιαγωγός

Ένιωσα ωραία, ως μαθητής, είχα πολύ καιρό να το κάνω, να χαλαρώσω, να μην έχω εγώ την ευθύνη ενός μαθήματος. Γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους, διψασμένους για γνώση.

Η εμψυχώτριά μας ήρεμη, σαφής, έμπειρη, με καλή διαχείριση χρόνου & ανθρώπων.

Το περιεχόμενο απευθυνόταν σε ανθρώπους που εκπαιδεύουν παιδιά & ενήλικες αλλά ψάχνουν & τον εαυτό τους.

Κωνσταντίνος Μπαμπίλας, Δάσκαλος, θεατρολόγος

Το σεμινάριο αυτό μου έδειξε πώς να βάλω σε τάξη τις ιδέες μου και πώς να οργανώσω καλύτερα τις δράσεις – ασκήσεις που σκεφτόμουν να πραγματοποιήσω με τους δικούς μαθητές.

Ένιωσα να απελευθερώνομαι, να ξαναβρίσκω τον πιο αυθόρμητο εαυτό μου και να απολαμβάνω το “σχετίζεσθαι”.

Κατερίνα Κουρκούδιαλου, Παιδαγωγός

Εκπληκτικό!  Πολύ καλύτερο απ’ ότι περίμενα.  Βρήκα και ξεκαθάρισα κομμάτια του εαυτού μου που έψαχνα καιρό.

Η αγάπη και η δυναμική της ομάδας ήταν για μένα δώρο ζωής.  Ευχαριστώ που βρεθήκατε στο μονοπάτι μου.

Χριστίνα Ουτοπούλου, Θεραπεύτρια

Η εμπειρία ήταν μια αποκάλυψη για μένα!  Πόσο γρήγορα συνδεθήκαμε με οδηγό το θεατρικό παιχνίδι … Μια ομάδα ενηλίκων, σχετιστήκαμε μεταξύ μας με αμεσότητα, ειλικρίνεια και σεβασμό.  Τέτοιες εμπειρίες είναι σπουδαίες, μέσα σ’ έναν κόσμο που η επαφή και η σχέση μοιάζουν δύσκολα.

Ευχαριστώ για την εμψύχωση Φρόσω!!!

Μ.Χ., δασκάλα

Ήταν τέσσερις τελείως διαφορετικές μέρες.  Νομίζω βίωσα όλη τη γκάμα των συναισθημάτων μέσα σ’ αυτή την ομάδα.  Είδα εξέλιξη, αναζήτηση, προσπάθεια, διανοητική και σωματική διέγερση!

Ανακάλυψα κομμάτια μου που θέλουν φροντίδα.  Δοκίμασα τον εαυτό μου και βγήκα μόνο κερδισμένη!

Ευχαριστώ!  Ανυπομονώ για τον β’ κύκλο!

Άννα Σοφρωνίου, δασκάλα

Ξεκινώντας θέλω να παραθέσω το κάτωθι απόφθεγμα…

«Έχε εμπιστοσύνη στην ζωή, ξέρει τι κάνει. Ξέρει τι φέρνει, τι παίρνει πίσω. Βρες μόνο τι θέλει να σου πει με τις πράξεις της. Μη μετανιώσεις για τίποτα. Ποτέ. Μόνο για την αδράνεια.

Κ. Καβάφης

Διενεργώντας την προσωπική μου ανασκόπηση αυτά τα 2 τελευταία χρόνια και έχοντας γνωριστεί με τον «αναγεννημένο» μου εαυτό, τολμώ να πω ότι βλέπω και σκέφτομαι τα πράγματα διαφορετικά και με πιο θετική ματιά. Κοιτώντας με δύο χρόνια πίσω, βλέπω μια ψυχή αδούλευτη με τάση να δίνει μα όχι να παίρνει, να μην ζητά και να μην νιώθει την ανάγκη να πάρει. Τοποθετώντας με πια στο σήμερα, και έχοντας αναγνωρίσει το παγωμένο συναίσθημα και την αξίωση που θα πρέπει να έχω από τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι, νιώθω να τοποθετώ τα λόγια μου σωστά, χωρίς υπερβολές. Ο δρόμος για την κατανόηση και την εξέλιξη του εαυτού είναι μακρύς, άλλοτε όμορφος και φωτεινός μα άλλοτε δύσκολος, πικρός και σκοτεινός. Αυτή είναι και η μαγεία της διαδρομής, μέσα από την μέθοδο της Συνθετικής Παιγνιόδρασης προς την κατανόηση του μεγαλύτερου ερωτήματος κατ’ εμένα : «Γιατί έχω έρθει σε αυτό τον κόσμο;»

Θεωρώ ότι έχω εξελιχθεί ως άνθρωπος, όχι γιατί απόκτησα ή κατέκτησα νέες γνώσεις και προσεγγίσεις, αλλά γιατί μαθήτευσα μέσω της Συνθετικής Παιγνιόδρασης με κύριο αρωγό το παιχνίδι και την τέχνη, μαζί με υπέροχους διδασκάλους, στην αναζήτηση μιας καλύτερης, ομορφότερης και πιο θετικής στάσης ζωής.

Σήμερα είμαι ικανή να μιλώ για πράγματα που με πληγώνουν, πολύ πιο ανοιχτά. Δεν διστάζω να αναζητώ τις απαντήσεις μέσω της προσωπικής θεραπείας μου. Το βαθύ και μακρινό συναισθηματικό κομμάτι του εαυτού μου έχει έρθει κοντά στο μέρος της καρδιάς. Με πολλή αγάπη και φροντίδα το καλώ να μου δώσει απαντήσεις και μηνύματα ώστε να γίνει πιο συνειδητή η ανάμνηση των γεγονότων του παρελθόντος και να εξηγηθούν μέσα μου ερωτήματα, αμφιβολίες και φόβοι.

Μέσα από την πρακτική άσκηση, βίωσα την εμπειρία του εμψυχωτή, συνδέθηκα με ανθρώπους που εθελοντικά ήρθαν στην ομάδα πρακτικής, εκτέθηκα και άκουσα με φροντίδα το καθετί που μοιράστηκαν με θετικότητα και ομορφιά, συνδέθηκα, πίστεψα και εμπιστεύτηκα την ομάδα και την διαδικασία. Μέσω από αυτή την διαδικασία της μαθητείας, προόδευσα ως «μαθητής» γιατί μπήκα στον ρόλο του «εμψυχωτή στην πράξη», βίωσα συναισθήματα και αναζήτησα προσωπικά μου κοινά ή διαφορές με τα μέλη της ομάδας, μπήκα σε διαδικασία παρατήρησης του εαυτού μου, αναζήτησης και βαθιάς σκέψης.

Τέλος, κατανόησα την μεγάλη ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση, μοίρασμα με την ομάδα, και αποδοχή. Κάνοντας μια ανασκόπηση στην αρχή της πρακτικής συνειδητοποιώ ότι η διαδικασία αυτή, σε εξελίσσει ως εκπαιδευόμενο και ως οντότητα, καλεί και προάγει την ευθυγράμμιση του νου, με το συναίσθημα και το σώμα, ώστε να είναι σε θέση ο εμψυχωτής να οδηγήσει την ομάδα στην χαρά και την αυτοβελτίωση.

Αυτή η εκπαιδευτική διαδρομή με αφήνει γεμάτη θετικούς προβληματισμούς, μεγαλύτερη ανάγκη να μαθητεύσω και να παρατηρήσω τον εαυτό μου, το παρελθόν μου και όσους συμπορεύτηκα, ώστε να σχεδιάσω το μέλλον μου με χαρά, αγάπη και ουσιαστικές σχέσεις.

 

Το πρόγραμμα κάνει θαύματα!  Μέσω της πηγαίας χαράς, της ανεμελιάς, της αβίαστης δράσης και της ροής σε ωθεί να ελευθερώσεις το νου, το σώμα και το συναίσθημα! Δρα απολύτως θεραπευτικά και λυτρωτικά στον άνθρωπο που βιώνει αυτή την εμπειρία. Η ομορφιά του συνοψίζεται στο ότι πρώτα βιώνεις αβίαστα μέσω της Παιγνιόδρασης την στιγμή, μετά επιβεβαιώνεις, μέσα από την παρατήρηση έσω και έξω, την μαθητεία και την μελέτη, την θεωρία και χτίζεις ένα θετικότερο κόσμο με χαρά και συνεχή εξέλιξη. Η μέθοδος ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, προάγει θεμελιώδεις αξίες όπως ευγένεια, άμιλλα, σεβασμό, εμπιστοσύνη, συνεργασία, ελευθερία έκφρασης, αποδοχή και αγάπη.

Με ένα μαγικό τρόπο αισθάνομαι τόσο ελεύθερη όταν βιώνω την μέθοδο και παράλληλα είμαι ανυπόμονη για να βρω την συνέχεια, να εξηγήσω και να συνδέσω την θεωρία με το βίωμα. Η επιλογή της σύνδεσης όλων των μορφών τέχνης με τη Συνθετική Παιγνιόδραση είναι ευρηματική και καινοτόμα, μιας και νιώθεις την εσωτερική μεταμόρφωση και θεραπεία άμεσα, αναγνωρίζεις τα τραύματα σου, τα αγκαλιάζεις, τα αγαπάς και οδεύεις πιο συνειδητά στην θεραπεία τους.

Νιώθω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη και χαρά που ξεκίνησα αυτό το πρόγραμμα και αλλάζω την ροή της ζωής μου.

 

Η Θεοδώρα είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και δάσκαλος, που πάντα με πολύ απλό τρόπο σου δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και σε ωθεί να δοκιμάσεις, να ξεπεράσεις το όριο σου, τις σκέψεις που σε κρατούν πίσω και τελικά να εκπλαγείς από τον ίδιο σου τον εαυτό. Η σταθερότητα της , η καθαρότητα του χαρακτήρα και το έντονο έξυπνο χιούμορ είναι αυτό που την ξεχωρίζει και σε κάνει να εκτιμάς την δουλειά της και το πρόγραμμά της. Προσωπικά με έχει βοηθήσει πολλές φορές να ξεκολλήσω από παγιωμένες ιδέες, να εκτεθώ και να ανακαλύψω ταλέντα και δεξιότητες που έχω και δεν είναι σήμερα συνειδητές, ούτε τις προβάλλω και εξασκώ καθημερινά. Με συναρπάζει, που μετά την κάθε άσκηση ή κατά την διάρκεια της επεξήγησης μιας άσκησης- και ενώ εγώ σκέφτομαι τόσο πολύπλοκα να την αποδώσω -σου δείχνει ένα πολύ φυσικό τρόπο για να την παρουσιάσεις ή να εκφραστείς και να την μεταφράσεις.

Μαθητεύοντας μαζί της, έρχεσαι στο κέντρο σου, εκτιμάς το σώμα σου, την φωνή σου, το μουσικό αυτί σου, τις τέχνες! Βίωσα μια εμπειρία που με πήγε πολύ πίσω στην παιδική/εφηβική ηλικία, που οι παππούδες μου και οι γονείς μου με ωθούσαν να πειραματιστώ με τέχνες (μουσική, χορό, τραγούδι, θέατρο, ζωγραφική) και σήμερα πια κατανοώ την δύναμη της θεραπείας τους και την ευρύτερη ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί μέσω των τεχνών και των γραμμάτων. Το μάθημά της πάντα με συγκινεί, μου θυμίζει ό,τι άφησα στην εφηβεία μου και με ωθεί να τα ξαναδώ με άλλο μάτι πια ως ενήλικας, Σήμερα, κατανοώ πλήρως την ανάγκη για έκφραση, χαλάρωση του νου και των συναισθημάτων μέσω των τεχνών και θέλω να τα εντάξω στην καθημερινότητα ως εργαλεία προσωπική ανάπτυξης και εξέλιξης άλλα και ως τρόπο διαφορετικής προσέγγισης προς τους γύρω, μέσα σε αυτή την ένταση που καθημερινά βιώνουμε αποσυνδεμένοι από τους εαυτούς μας και το περιβάλλον μας.

Νιώθω εκτίμηση και σεβασμό προς αυτήν και το όμορφο έργο που προσφέρει αβίαστα και πολύ απλόχερα στους μαθητές της.

 

Η μορφή της Φρόσως είναι καταλυτική στο πρόγραμμα. Δίνει τον τόνο σε όλες τις συναντήσεις, αφήνει χώρο χρόνο σε όλους τους συμμετέχοντες να εκφραστούν. Προσωπικά, την θεωρώ ήρεμη δύναμη και δυνατή εμψυχώτρια. Δημιουργεί το ιδανικό κλίμα στην ομάδα μας για προσωπική έκφραση και ξεδίπλωμα συναισθημάτων και σκέψεων.

Εμένα μου έδωσε την δύναμη να ξεκινήσω να σκέφτομαι την Συμβουλευτική, να ξεκινήσω την θεραπεία μου και με εμπνέει κάθε στιγμή που βρίσκομαι μαζί της, να συνεχίσω την διαδρομή προς την χαρά. Με την συνεχή εστίαση στον άνθρωπο ολιστικά, η Φρόσω με δίδαξε να αξιολογώ τις καταστάσεις διαφορετικά, να φροντίζω τον εαυτό μου, να εξασκώ την διάκριση και να βιώνω τις ποιότητες τις μεθόδου τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσο και εκτός σχολής.

Η σύλληψη της Φρόσως για την μέθοδο της Συνθετικής Παιγνιόδρασης αποτελεί καινοτομία συνδυάζοντας αρχικά το βίωμα και κατόπιν επιβεβαιώνοντας ό,τι έχει βιωθεί βάσει της θεωρίας, της μελέτης και της συνεχούς αναζήτησης. Προσωπικά θεωρώ ότι η μέθοδος και η διδασκαλία της Φρόσως, σε εξελίσσει και σε ωθεί να αναζητήσεις τον δρόμο προς την καθαρότητα του νου, την τακτοποίηση των συναισθημάτων και την ίαση της ψυχής. Είναι φροντιστική, με την ειλικρινή έννοια του όρου, για τα μέλη της ομάδας της. Αγαπά καθάρια και συνειδητά και σε ωθεί να αγαπήσεις και να εκτιμήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό με τα λόγια και τις προσεγγίσεις της.

Την εκτιμώ βαθύτατα για το μεγαλόπνοο πρόγραμμα που εμπνεύστηκε και το πραγμάτωσε και το αμείωτο πείσμα της να αλλάξει το κόσμο. Είμαι ευγνώμων που την συνάντησα την ζωή μου!!!

Σοφία Δουλιώτη, HR Manager

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη.  Πριν πω οτιδήποτε άλλο, πρέπει να πω ότι πέρασα ΤΕΛΕΙΑ.  Τα παιχνίδια ήταν πολύ δημιουργικά και ευχάριστα, η δυναμική της ομάδας σούπερ και η εμψυχώτρια καταπληκτική.

Μου άρεσε που μιλήσαμε και για τη θεωρία όπως επίσης και το πρακτικό κομμάτι του εργαστηρίου, το οποίο το πραγματικά το διασκέδασα πολύ!

Νιώθω ότι παίρνω μαζί μου πάρα πολλές ιδέες για τη δουλειά μου και νιώθω λίγο καλύτερη, πιο έμπειρη παιδαγωγός μετά απ’ αυτό.  Ευχαριστώ για την προσωπική φροντίδα, πραγματικά την ένιωσα.

Θα ήθελα να έχει και συνέχεια, γιατί καλοσυνήθισα να παίζω κάθε Δευτέρα!

Άννα Σοφρωνίου, δασκάλα

Είναι κάποιες φορές στη ζωή που ο χρόνος σταματάει.  Συνήθως αυτές τις στιγμές δεν τις ξεχνάμε ποτέ.  Μια απ’ αυτές τις στιγμές, ήταν για μένα αυτό το σεμινάριο.  Παιχνίδι, γέλιο, αισθήσεις, εσωτερική επεξεργασία, προβληματισμοί και υπέροχη ατμόσφαιρα είναι ό,τι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας.  Με τη λήξη του β’ κύκλου αυτού του σεμιναρίου, ολοκληρώνεται ένα υπέροχο ταξίδι και ξεκινά ένα νέο για τον καθένα μας ξεχωριστά.  Οι γνώσεις & οι εμπειρίες από την αρχή του α’ κύκλου έως σήμερα, σιγά σιγά αποκωδικοποιούνται και γίνονται πολύτιμο εφόδιο για την εκπαίδευση, την αυτογνωσία, την πορεία μας στη ζωή γενικά.  Σ’ αυτό το χώρο θα βρεις τα εργαλεία για να ανοίξεις ένα παράθυρο στο παιχνίδι, στην ανεμελιά, σε ένα άλλο μοντέλο μάθησης, στην ανθρώπινη επικοινωνία.  Μόλις το παράθυρο ανοίξει, βγαίνεις έξω και … ΠΑΙΖΕΙΣ!

Επίσης, είναι κάποιοι άνθρωποι στη ζωή μας, που ακόμη κι αν συνυπάρξαμε για πολύ λίγο, μας μεταφέρουν έμπνευση και φως & μια περίεργη αίσθηση πως αυτός ο κόσμος είναι ακόμη υπέροχος.

Φρόσω σ’ ευχαριστώ πολύ γιατί για μένα ήσουν απ’ αυτούς τους ανθρώπους!

Φιλίτσα Κουνέλη, Νηπιαγωγός

Μου άρεσε πάρα πολύ το ότι είχα τη δυνατότητα να μάθω κάτι καινούργιο για μένα και να συνειδητοποιήσω το πώς λειτουργώ σε διαφορετικές συνθήκες απ’ αυτές που έχω συνηθίσει στην καθημερινότητά μου.

Μου άρεσε πάρα πολύ η επιλογή των παιχνιδιών και η εμψύχωση της ομάδας.  Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία αλλά … θέλω και άλλο!!!

Μαρία Δήμα, Human Resourses

Ό,τι πιο ωραίο έχω κάνει για τον εαυτό μου τα τελευταία δέκα χρόνια.

 Σ’ ευχαριστώ για αυτήν την εμπειρία.  Σε ευχαριστώ που σε γνώρισα.  Σε ευχαριστώ που γνώρισα τον εαυτό μου.

 Είναι ένα σεμινάριο ψυχής!

Αλεξάνδρα Παπδημητρίου, Βρεφονηπιοκόμος

Τι όμορφες ώρες! Πόσο παιχνίδι, γέλιο, δάκρυα, χαρά, ενδοσκόπηση και πάνω από όλα διασκέδαση και προσωπική εξέλιξη!

Ευχαριστώ προσωπικά τη Φρόσω για το ανέλπιστο του πράγματος και τα κορίτσια της ομάδας για την παρέα σε αυτό το ταξίδι! Θα μου λείψουν όλοι και όλα (μέχρι το επόμενο…!)

Βαλέρια Κουρούπη, Ηθοποιός

Ήταν ένας μήνας μοναδικός και αξέχαστος! Δεν θα έλεγα ότι ήταν ένα σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού, αλλά ένα ταξίδι ζωής με εξαιρετικούς συνοδοιπόρους!

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την εμψυχώτριά μας αλλά και την ομάδα μου που μου κράτησαν το χέρι και με αγκάλιασαν σε αυτές τις τέσσερις αξέχαστες συναντήσεις, και με ενέπνευσαν για να συνεχίσω δημιουργικά το ταξίδι της ζωής μου και της εσωτερικής μου δύναμης!!

Μαρία Σωτηροπούλου, HR Manager

Χάρηκα πολύ που μπήκα στο διαδίκτυο εκείνη την ημέρα και βρήκα το σεμινάριο του θεατρικού παιχνιδιού!

Ήταν εντελώς διαφορετικό από τα άλλα βιωματικά σεμινάρια που έχω κάνει.  Ένιωσα και πάλι παιδί και σε κάθε μάθημα ένιωθα και πιο ανάλαφρη ψυχολογικά.  Τώρα γνωρίζω ότι το θεατρικό παιχνίδι θα γίνει κομμάτι της ζωής μου …

 Υ.Γ. Δεν είμαστε η καλύτερη ομάδα που είχες ποτέ;  Ε, δασκάλα;

Κωνσταντίνα Ζιάκα, Φιλόλογος , λογοθεραπεύτρια

Μα τι γέλιο;  Τι χαρά ήταν αυτή;  Πώς χαλάρωσε έτσι η ψυχούλα μας;

Και καμιά άσκηση να μην θυμάμαι, δεν με νοιάζει.  Θα κουβαλάω μαζί μου την αίσθηση.

Δεν θα σας πω ποια αίσθηση, αυτή πάντως που μου θύμισε πως το παιδί τελικά δεν κρύβεται και πολύ βαθειά μέσα μας.  Ένα χάδι χρειάζεται, μια αγκαλιά, ένα ντέφι και είναι εδώ!

Δωροθέα Γυμνοπούλου, Ηθοποιός

Σ’ ευχαριστώ πολύ που με έκανες να βγάλω στην επιφάνεια το μικρό παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Θα ξαναερχόμουν με χαρά σε οποιοδήποτε σεμινάριο που θα μπορούσα να συμμετάσχω, όχι μόνο για τη γνώση αλλά για τη μοναδική ευκαιρία που θα ξαναείχα για να βρεθώ με έναν άνθρωπο σαν εσένα.

Φρόσω σ’ ευχαριστώ !!!

Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Μητέρα

Συνεργαζόμαστε με την Εμψύχωσις τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων για τους πελάτες αλλά και για τα στελέχη της εταιρείας μας.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και η επιλογή μας φαίνεται να μας έχει δικαιώσει, προσθέτοντας ένα καινοτόμο επιμορφωτικό τόνο στα «παραδοσιακά» προγράμματα εκπαίδευσης μας.

Μέσα από απλές και ευχάριστες δραστηριότητες, μέσα από το γέλιο και το παιχνίδι, οι συμμετέχοντες κινητοποιούνται και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ως μέλη μιας ομάδας.

Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που παίρνουν οι άνθρωποι μαζί τους όπου θα τη θυμούνται για πάντα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Φρόσω για την εξαιρετική και ευχάριστη συνεργασία μας.

Δέσποινα Γιαχάκη, L’OREAL HELLAS ΑΕ – L'oreal Business School

Οι εντυπώσεις μου ήταν οι καλύτερες!!  Περάσαμε ωραία, μάθαμε να παίζουμε με θέατρο, μουσική, παντομίμα, χρώματα & χαμόγελα! Πιστεύω πως βοηθήθηκα πολύ ως προς τη συμμετοχή μου μέσα σε μια τάξη και ως προς τις δημιουργικές ιδέες που μπορώ να διαχειριστώ σε οποιαδήποτε ομάδα παιδιών.  Σημαντικές εμπειρίες & χρήσιμες.

Το μόνο μου παράπονο είναι ότι δεν μου έφτασε και θέλω και άλλο!  Δεν θα μείνω εδώ, θα πάω παρακάτω γιατί αυτό το σεμινάριο ήταν μόνο η αρχή!

Ευχαριστούμε για όσα μας έμαθες!  Συνέχισε αυτό που κάνεις, το κάνεις τέλεια !!

Μαρίνα Μονιούδη, Νηπιαγωγός

Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να ανακαλύψει όμορφες, κρυφές πτυχές του εαυτού του και να νιώσει πάλι παιδί, να παρακολουθήσει το σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού! Κάθε στιγμή ήταν μοναδική! Μου άρεσαν πολύ όλα τα παιχνίδια και περισσότερο μου άρεσε που παίζαμε εμείς σε αυτά! Ήταν ένας μήνας που περίμενα με ανυπομονησία τις Δεύτερες για να γίνω πάλι παιδί μαζί με την τέλεια παρέα που είχαμε δημιουργήσει!  Όλα αυτά όμως οφείλονται στη δομή του σεμιναρίου και στον εξαιρετικό τρόπο διεξαγωγής του! Δε νομίζω πως θα ήθελα να αλλάξει κάτι! Συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε, να συνεχίσετε έτσι και… δε θα χαθούμε!

Ναταλία Τάλαρη, Μπαλατσούκα

Εμψύχωση! Παιγνιόδραση! Ένας ασφαλής τόπος – χώρος έκφρασης! Όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από μια ομάδα ανθρώπων που έχουν εργαστεί με πολλή αγάπη για τη δημιουργία του. Πρόκειται για ένα υπέροχο, πρωτότυπο, καλά δομημένο, με άριστη μεθοδολογία και πολύ καλά φροντισμένο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αισθάνομαι πως οι δάσκαλοι και οι μαθητές είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πάλλεται κάθε φορά σε διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα την σύσταση των ανθρώπων που συναντιούνται. Αναπνέει, εναλλάσσεται, εξελίσσεται και μετασχηματίζεται με δημιουργικό τρόπο κρατώντας όμως τις αξίες και τις ποιότητες που είναι τα γερά θεμέλια αυτού του προγράμματος.
Τρέφεται από αγάπη, δημιουργικότητα, σεβασμό, τόλμη, πίστη και χαρά. Είναι ένα πρόγραμμα που σου αφήνει την ελευθερία να μάθεις τον εαυτό σου, να αναπτυχθείς, να δοκιμάσεις, να μεταμορφωθείς στον χρόνο σου μέσα από το παιχνίδι, το βίωμα και τις ομάδες. Νιώθω ευγνωμοσύνη που έχω υπάρξει μέρος αυτού του ζωντανού οργανισμού.

Το βιωματικό παιχνίδι -λεκτικό ή μη λεκτικό- με έναν μαγικό τρόπο ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα και τις δυσκολίες του καθενός μας. Με τον πιο όμορφο και αβίαστο τρόπο γίνεσαι συνειδητός παρατηρητής του εαυτού σου! Όλα τα συναισθήματα που εμφανίζονταν -όμορφα, εύκολα, δύσκολα- με έδεναν περισσότερο με την ομάδα. Συνάντησα τον εαυτό μου σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Και μόνο που παρευρίσκεσαι σε μια συνάντηση είναι θεραπευτικό. Καθώς μοιράζεσαι, ανακαλύπτεις πως ό,τι περνάς το βιώνουν κι άλλοι. Δεν είσαι μόνος!
Η ομάδα, η σύνδεση, η χαρά, το εγώ και το εμείς, οι αντιστάσεις, οι φόβοι και πολλά άλλα που προέκυψαν μέσα σε αυτή την διαδρομή ήταν αυτά που με ωρίμασαν, με μεγάλωσαν και νιώθω πολύ τυχερή που η Φρόσω ήταν εκεί με την υποστήριξή της και μας έδινε κάθε φορά την πολύτιμη γνώση της, την ενέργειά της και την εμπιστοσύνη της ώστε να συνεχίσουμε!

Η θεωρία της μεθόδου που ήρθε και κούμπωσε τόσο όμορφα στο δεύτερο έτος, ήταν η αποκάλυψη!

Όσο για μένα νιώθω πως πέρα από τις γνώσεις και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ήρθα να παρακολουθήσω και πήρα τόσο σπουδαίο υλικό, πιστεύω πως έγινα μαθήτρια και σε ένα άλλο πεδίο.
Βρέθηκα εδώ την στιγμή που ήμουν έτοιμη να κάνω μια πιο βαθιά βουτιά στην προσωπική μου εξέλιξη και χαίρομαι που την έκανα με εσάς.

Οι απλοί δάσκαλοι λένε στους μαθητές τους τι είναι η ζωή, οι εξαιρετικοί δάσκαλοι αφήνουν τους μαθητές να ανακαλύπτουν την ζωή μόνοι τους ενώ τους προσέχουν. Αυτό αισθάνομαι με την αγαπημένη μου δασκάλα Φρόσω από την μέρα που ξεκίνησα αυτή την εκπαίδευση. Είναι αυθεντική, ειλικρινής, γενναιόδωρη και δίνει σε κάθε μέλος της ομάδας την σημασία, το σεβασμό, την φροντίδα και τον χρόνο που χρειάζεται για να εξελιχθεί. Μου άνοιξε ξανά αυτό το παραθυράκι της δημιουργικότητάς μου που για κάποιο λόγο είχε κλειδώσει, μου διεύρυνε την ματιά μου και ξαναήρθα σε επαφή με τον εαυτό μου, αλλά αλλιώς με έναν άλλο τρόπο, διαφορετικό, άρχισα να συμφιλιώνομαι με αυτό που είμαι και να με ακούω. Φρόσω χαίρομαι τόσο πολύ που σε συνάντησα στο μονοπάτι μου και σε ευχαριστώ για όλα όσα έχεις μοιραστεί μαζί μας.

Η Θεοδώρα έχει τόση καλοσύνη και αγάπη στον τρόπο που διδάσκει που νομίζω πως όταν μεγαλώσω θα ήθελα να διδάσκω σαν αυτήν. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι γιατί πάντα χόρευα και ασχολιόμουν με την μουσική ερασιτεχνικά, αλλά ένα από τα όνειρα που είχα ήταν να έχω όλη αυτή την σημαντική γνώση που μας έδωσε απλόχερα και με υπομονή για να μπορώ και εγώ να την μοιράσω στους δικούς μου μαθητές. Το πιο σημαντικό είναι πως μαζί της μάθαμε πολύ όμορφα πράγματα για την μουσική, τον χορό, να εκφραζόμαστε αυθεντικά και να είμαστε ομάδα στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, να δημιουργούμε μαζί αλλά και μόνοι και να συνεργαζόμαστε αρμονικά. Θεοδώρα αγαπώ τον τρόπο που διδάσκεις!

Ο Γιάννης επίσης είναι ένας υπέροχος δάσκαλος με πολύ βαθιά γνώση και έναν ήρεμο και όμορφο τρόπο να τη μεταφέρει σε εμάς με έναν απλό τρόπο ακόμα και όταν κάποιες φορές οι όροι και η θεωρία της ψυχολογίας ακούγονταν στα αυτιά μας πολύ δύσκολα. Είχε απάντηση πάντα για ότι απορία προέκυπτε και μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και ασφάλεια πως μπορώ να ρωτάω το οτιδήποτε χωρίς άγχος. Ένας δάσκαλος ανοιχτός, με χιούμορ και πολλή μεταδοτικότητα.

Είναι πολύτιμο δώρο για μένα που συναντηθήκαμε και νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτό!

Αναστασία Ζησούδη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Δασκάλα Yoga

Ήταν εντυπωσιακό που καταφέρατε μέσα σε τόσο λίγο χρόνο να κάνετε τους ανθρώπους αυτούς ομάδα. Η συνεργασία μας ήταν μια μοναδική εμπειρία, η οποία βασίστηκε στη συνέπεια και τον επαγγελματισμό σας. Ήταν ένα σεμινάριο ψυχής!

Νάνσυ Ευαγγελίου, Managing director, Live Comm

Μέσα στα χρόνια των σπουδών μου στην ‘Εμψύχωσις’ έχω νιώσει πολλά διαφορετικά συναισθήματα και έχω εξελίξει στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μου. Νιώθω πιο σίγουρος και πιο συνειδητοποιημένος για τις επιλογές και τις αποφάσεις μου. Η σχολή και το σύνολο που την περιβάλει μου δημιουργούν την αίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς-σταθερότητας. Στοιχεία που τα έχω ανάγκη για να την εξέλιξη που θέλω να έχω.

Κατάφερα μέσα από αυτή τη διαδικασία να εκφράζω με περισσότερη αυτοπεποίθηση τα θέλω μου και τις ανάγκες μου. Να εκτίθεμαι χωρίς να νιώθω ότι θα με κριτικάρουν και ότι θα αποτύχω. Να πατάω στα πόδια μου με μεγαλύτερη σιγουριά και αποφασιστικότητα.

Να αναγνωρίζω καλύτερα σώμα μου. Το πως περπατάω, το πως κινούμαι στο χώρο. Να ακούω την φωνή μου. Να αναπνέω καλύτερα. Να διαλογίζομαι. Να συνεργάζομαι. Να ζω όσο το δυνατόν πιο αβίαστα.

Εξελίσσομαι και εκπαιδεύομαι για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Νιώθω ότι απελευθερώνομαι όλο και πιο πολύ.

Αναγνωρίζω και αρχίζω να αγαπώ το φως και την σκιά μου. Αρχίζω να πιστεύω σε εμένα και στις επιλογές μου, με τον λιγότερο δυνατό φόβο.

Νιώθω ότι προχωράω…

Από την πρώτη στιγμή που επικοινώνησα με την Φρόσω και κατάλαβα με το τι θα ασχοληθώ και τι εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ακολουθήσω, ήξερα ότι είναι αυτή η προσέγγιση που μου ταιριάζει και με εκφράζει ως εν δυνάμει νέο σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Ακόμα νιώθω την ίδια χαρά και ευχαρίστηση όπως την πρώτη μέρα που ξεκίνησα!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε μέσα από το παιχνίδι, την κίνηση, την συσχέτιση, την αναγνώριση, την αβίαστη δράση, την αγάπη, τον σεβασμό.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει έμφαση στο βίωμα και στην παρατήρηση.

Πρώτα βιώνεις και νιώθεις μέσα από το παιχνίδι, την τέχνη, τον χορό, τα εικαστικά, τις ομάδες εμψύχωσης, τις ομάδες ανάπτυξης, τα εργαστήρια! Στη συνέχεια έρχεται η θεωρία να σου επικυρώσει και να σου επαληθεύσει τα όσα βίωσες.

Το πιο σημαντικό όμως για μένα είναι ότι μου δείχνει τον τρόπο και τον λόγο του να συσχετίζεσαι, να αγαπάς και να δημιουργείς ουσιαστικές και αληθινές σχέσης με τους ανθρώπους.

Είμαι ευγνώμων!

Η Φρόσω είναι φοβερός άνθρωπος και φοβερή εκπαιδεύτρια. Και μόνο η δημιουργία και υλοποίηση αυτού του οράματος που λέγεται ‘Εμψύχωσις’ τα λέει όλα. Έχει πολύ ωραίο τρόπο να προσεγγίζει τα θέματα. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που διδάσκει γιατί ξεφεύγει από τον κοινότυπο, προκαθορισμένο τρόπο εκπαίδευσης που έχουμε μάθει από παιδιά. Είναι άμεση, ζεστή και σοβαρή όταν χρειάζεται. Έχει τρομερή ενσυναίσθηση, αφουγκράζεται και συνδέεται με το συναίσθημα και τις δυσκολίες των εκπαιδευόμενων. Είναι πάντα εκεί, δοτική και έτοιμη να λύσει όποια απορία προκύψει από οποιονδήποτε. Είναι γνήσια και αυθεντική. Αγαπά πολύ αυτό που κάνει και φαίνεται. Γι’ αυτό και αποδίδει. Την Ευχαριστώ που με μαθαίνει και με εκπαιδεύει.

Η Θεοδώρα είναι απίστευτη!! Είναι άνθρωπος με τρομερή αντίληψη και μεταδοτικότητα. Φοβερό χιούμορ και αμεσότητα, σοβαρή εκεί που χρειάζεται. Βλέπει τα πάντα. Έχει μάτια παντού! Ο τρόπος με τον οποίο σε διδάσκει σε κάνει να νιώθεις ότι τα ξέρεις όλα. Έρχονται και κουμπώνουν μέσα από την κίνηση. Έμενα μου ταιριάζει πολύ σαν άνθρωπος και σαν εκπαιδεύτρια. Επιχειρηματολογεί σε όλα. Ότι γνωρίζει στο προσφέρει. Με κάνει να νιώθω άνετα σε κάθε στιγμή του μαθήματος. Αυθεντική και γνήσια.  Αγαπώ πολύ αυτό που κάνει.

Ο Γιάννης είναι εξαιρετικός εκπαιδευτικός και γλυκός άνθρωπος. Χαμογελάει και σε κάνει να νιώθεις άνετα. Στο μάθημά του εκφράζομαι ελεύθερα και με άνεση. Επίσης είναι αυθεντικός και γνήσιος. Έχει πολλές γνώσεις και απαντά σε όποια ερώτηση του κάνεις. Σου δημιουργεί την αίσθηση της εμπιστοσύνης και είναι πάντα εκεί για να βοηθήσει. Έχει πολύ ωραίο πλούσιο λεξιλόγιο. Δημιουργεί ωραίο κλίμα στο μάθημα και δίνει χώρο και χρόνο σε όλους. Μάθαμε πολλά και ωραία πράγματα! Ευχαριστώ!

Ορέστης Τασσιός, Νηπιαγωγός, Ρεφλεξολόγος

Πολύ ωραία δομή & εξαιρετικός τρόπος διεξαγωγής. Δεν φανταζόμουν ποτέ πως αυτό το σεμινάριο θα ήταν για μένα & τους συνεργάτες μου, ένα ταξίδι ανακάλυψης των εκφραστικών μας μέσων και βελτίωσης της επικοινωνίας και της έκθεσης. Δεν νομίζω πως θα ήθελα να αλλάξει κάτι. Συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε, συνεχίστε έτσι και δεν θα χαθούμε!

Βαγγέλης Δαφνομήλης, Digital marketing specialist, Just in time

Μόνο θετικές εντυπώσεις!  Με έκανε να ξεφύγω από το άγχος και την καθημερινότητα.  Με βοήθησε να δείξω κάποιες ΄κρυφές΄ πτυχές του εαυτού μου και να γνωρίσω καλύτερα τους συναδέλφους μου.  Θα ήθελα πολύ να το ξανακάνω!

Ευαγγελία, Πωλήσεις, Καταστήματα Γερμανός

Από τις λίγες φόρες που ενώθηκε η ομάδα, έκανε κοινά αστεία, χωρίς ανταγωνισμό.  Πολύ γέλιο και ευχάριστη δημιουργική ώρα.  Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο ενδιαφέρον και εμπλουτισμένο με διαφόρους μεθόδους ομαδικού κλίματος.  Ευχαριστούμε πολύ!

Καλυψώ Κοκολάκη, Εταιρικός Πωλητής, καταστήματα Γερμανός

Είναι περίεργο να σου φαίνεται παράξενο το ότι έπαιξες, διασκέδασες, συμμετείχες σε ομαδικά και ατομικά παιχνίδια, κάτι που δυστυχώς στις μέρες μας τείνει να περάσει στη λήθη.  Η καθημερινότητα και η δουλειά, μας έχει κάνει να μην βλέπουμε τις πολλές όμορφες στιγμές που μπορούμε να αδράξουμε από τόσο απλά και καθημερινά πράγματα. Ήταν κάτι πολύ όμορφο που θα ήθελα να επαναληφθεί πολύ σύντομα.

Δημήτριος Μέξης, Καταστήματα Γερμανός

Φοβερό σεμινάριο!  Γνώρισα καλύτερα τους συναδέλφους μου.  Όλα τα μέλη της εταιρείας χαλαρώσαμε και ήρθαμε πιο κοντά.

Τηλέμαχος Παπαευαγγέλου, Trade marketing, P.T Beverage world

Η πορεία της εκπαίδευσής μου στην ‘Εμψύχωσις’ χαρακτηρίζεται από πλούτο σε συναισθήματα και εμπειρίες, που μου έδωσε εφόδια για την ψυχική μου υγεία, με γέμισε αγάπη για τον συνάνθρωπο και διεύρυνε τους ορίζοντές μου. Προσωπικά θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας, γιατί με βοήθησαν να ανοιχτώ σαν άνθρωπος και να αποκτήσω μεγαλύτερο βάθος στην αυτογνωσία μου.

Η διαδρομή της προσωπικής μας εξέλιξης είναι μεγάλη και διαρκής. Αλλά σαν αυτή η περίοδος να μέτρησε διπλή ή τριπλή. Είδαμε μέσα από τα ματιά των άλλων τους εαυτούς μας. Είδαμε ιστορίες παλιές αλλά και εκείνες που μπορεί να ζήσουμε. Μιλήσαμε με τα μάτια, κλάψαμε , συνδεθήκαμε, αφεθήκαμε, πονέσαμε, συμπονέσαμε και αγκαλιαστήκαμε.
Σαν μια παρέα ή μάλλον καλύτερα σαν μια οικογένεια μεγάλη στο σπίτι της Εμψύχωσις. Όπου όλοι είμαστε ευπρόσδεκτοι για αυτό που είναι ο καθένας μας. Χωρίς κριτική, μόνο με αποδοχή.
Και αυτή η αποδοχή είναι δυσεύρετη… Υπήρξαν πολλές οι φορές που σε όλα τα μαθήματα ένιωσα να ξεκλειδώνουν φόβοι, αυταπάτες και δράματα πολλών ετών. Που ένιωσα ξαφνικά την πολυπόθητη απελευθέρωση.

Η διαδρομή μου στη διάρκεια των σπουδών ήταν απαιτητική και αποκαλυπτική! Απαιτητική λόγω της εμβάθυνσης που κάναμε σε πολλά θέματα και της μετέπειτα ανάγκης διαχείρισης που ακολουθεί. Ήταν πολλές οι φορές που δεν προλάβαινα να γράφω όσα αναδύονταν και άλλες τόσες αυτές που δεν ήξερα τι να πρωτοαναφέρω στην προσωπική μου θεραπεία. Εντυπωσιάζομαι καθημερινά με το βάθος που έχει ο ψυχισμός κάθε ανθρώπου και με την μοναδικότητά του. Όσα χρόνια και αν δουλεύεις με τον εαυτό σου, πάντα κάτι θα βρεις που δεν έχεις δουλέψει ή πρέπει να δουλέψεις περισσότερο για να πας παρακάτω. Σαν ένα σπίτι που σε χρειάζεται να το φροντίσεις κάθε ημέρα, γιατί αν τα αφήσεις μαζεύονται και μετά δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις.
Όλες οι εκπαιδευτικές συναντήσεις ήταν πλούσιες στην καλλιέργεια της ψυχής, του πνεύματος αλλά και του σώματος. Είδα την δύναμη που έχει η ομάδα να συμβάλλει στην αλλαγή του καθένα από εμάς αλλά και τις δυναμικές που αναπτύσσονταν από φορά σε φορά. Πολλά από αυτά που βίωσα στην ομάδα, τα είδα μετά είτε στις σημειώσεις είτε στα βιβλία της βιβλιογραφίας.
Στα εργαστήρια κατάλαβα την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον θεραπευόμενό μας: να λειτουργήσουμε σωστά στο ταξίδι που κάνουμε μαζί του, με αγάπη, τρυφερότητα και αγνότητα. Να χτίσουμε μια ωραία σχέση, λειτουργώντας με ενσυναίσθηση και να σταθούμε πλάι του, χωρίς υποδείξεις, αλλά βοηθώντας τον να βοηθήσει τον εαυτό του. Να ρίξουμε λίγο φως στα δικά του σκοτάδια και να τον βοηθήσουμε να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του. Να είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε και αυτά που ακουμπάνε τα δικά μας τραύματα χωρίς να κρίνουμε και να είμαστε παρόντες καθόλη τη διάρκεια μιας συνεδρίας. Παρατηρώντας αυτά που λέγονται και αυτά που σιωπούνται.
Μιλώντας για σιωπή, παρατήρησα σε εμένα μια μεγαλύτερη ανάγκη για σιωπή η οποία βγήκε αβίαστα και για αυτό έκρινα ότι ήταν πραγματική. Παρατήρησα επίσης μια μεγαλύτερη ικανότητα στην έκθεση χωρίς φόβο, χωρίς πάθος. Άρχισα να εστιάζω καλύτερα σε αυτά που με απασχολούν, να μένω περισσότερο στο σημείο του πόνου ή αλλιώς σε εκείνο το σημείο που ο πόνος γίνεται εμπειρία, γίνεται γνώση που θα χρησιμοποιήσεις την επόμενη φορά.

Εδώ συνάντησα τη χαρά! Και μαζί με αυτήν συνάντησα και την ηρεμία. Και τώρα ξέρω ότι κάπου υπάρχουν και ότι είμαι ικανή να είμαι ήρεμη και μπορώ να είμαι και χαρούμενη. Αβίαστα, χωρίς βιασύνη.
Μιλώντας για βιασύνη, μετά την Αίγινα, είδα πως δεν θέλω να βιάζομαι.

Στην πρακτική είδα πως η μέθοδος της Εμψύχωσης, οι ποιότητές της και οι βιωματικές ασκήσεις έχουν μεγάλο όφελος στους ανθρώπους καθώς τους βοηθά να λειτουργήσουν καλύτερα στο πλαίσιο μιας ομάδας, να εκτεθούν, να επικοινωνήσουν και να εστιάσουν στο εδώ και τώρα. Το παιχνίδι έχει θεραπευτικές ιδιότητες γιατί βγάζει στους ανθρώπους την πιο αγνή τους πλευρά, καταρρίπτει τις μάσκες και δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο έκφρασης. Κάτι που αναζητάμε καθημερινά όλοι μας να βρούμε έστω και για λίγο και το οποίο όταν το βρίσκουμε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να το αναπαράγουμε στην καθημερινότητά μας, βελτιώνοντας έστω και λίγο το δικό μας καθημερινό κόσμο.
Είδα τη δύναμη της έμπνευσης να αποκαλύπτεται μαγικά μπροστά μου. Έπαιρνα το στυλό να γράψω και δεν μπορούσα να σταματήσω. Η συγγραφική μου πλευρά φώναζε δυνατά «έι, εδώ είμαι και εγώ, ελευθέρωσέ με».
Η ομάδα αποτέλεσε την έμπνευσή μου και πολλά από όσα έγραφα ήταν αντανακλάσεις όσων έβλεπα στα παιδιά της ομάδας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία με καμάρωσα, με είδα, με θαύμασα, με χάρηκα αλλά και χάρηκα πολύ!

Μιλώντας για ομάδα να πω ότι φέτος κατάλαβα πολύ τη σημασία των σχέσεων. Όλα στη ζωή είναι σχέσεις. Που θέλουν την προσοχή μας, τη φροντίδα μας και το νοιάξιμό μας. Δεν μπορείς να αρέσεις σε όλους, δεν γίνεται όλοι να σου αρέσουν, κάποιους θα ξεχωρίσεις, κάποιοι θα μείνουν πίσω. Είναι σημαντικό όμως να κρατάμε τις ισορροπίες και να βλέπουμε το κοινό καλό.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι πλούσιο και απαιτητικό και σε καλεί να αναπτύξεις πολλαπλές πτυχές της προσωπικότητάς σου. Μαθαίνεις περισσότερα για τον εαυτό σου και για τους άλλους βιωματικά. Συνδέει την προσωπική ανάπτυξη με την πρακτική, τα εργαστήρια, την εποπτεία και την θεωρία ώστε να μας δώσει πολλαπλές διαστάσεις του ίδιου θέματος.
Η εμψύχωση μας έδειξε πόσο απλό μπορεί να είναι το να συναντήσεις το συναίσθημα της χαράς αλλά και πόσο γρήγορα μέσα από ένα παιχνίδι μπορείς να δεις κάτι που χρειάζεται να δουλέψεις. Η Συμβουλευτική μας προετοίμασε για ένα απαιτητικό επάγγελμα αλλά και συνάμα λυτρωτικό και αποκαλυπτικό γιατί ετοιμάζεσαι να κάνεις συνειδητά κάτι που σε γεμίζει και ίσως για μερικούς αποτελεί και το εφ ω ετάχθη.

Η Συνθετική Παιγνιόδραση μας ενέπνευσε, μας θύμισε και πάλι το παιδικό μέρος του εαυτού μας και μας βοήθησε να κάνουμε από τώρα μια γέφυρα του πως γίνεται η σύνθεση της μεθόδου με τη Συμβουλευτική.

Η Φρόσω είναι μια πηγή γνώσης και εμπειρίας. Μας έδειξε πώς να εμβαθύνουμε και να πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα τη σκέψη μας. Πώς να αξιοποιούμε τις γνώσεις μας για να βοηθάμε καλύτερα τον θεραπευόμενο αλλά και να καταλαβαίνουμε καλύτερα τους εαυτούς μας. Μέσα από τις τοποθετήσεις της, πολλές φορές ήταν σαν να βλέπει μέσα μας.
Στα μαθήματα της εποπτείας μοιράστηκε μαζί μας την πολυετή της γνώση και μας βοήθησε να εμπιστευτούμε και εμείς τον εαυτό μας στην πρακτική. Μας βοήθησε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα όποια θέματα προέκυπταν στη διάρκεια της πρακτικής.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί είναι ο εμπνευστής ενός μεγάλου έργου, γιατί θαυμάζω τις ιδέες της, γιατί έχει όραμα, έμπνευση και όλα αυτά τα μετουσιώνει σε πράξη. Γιατί αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση και μας δείχνει έναν άλλο δρόμο στη ζωή!

Ο Γιάννης είναι μια ήρεμη δύναμη με πολλή γνώση του κλάδου της ψυχικής υγείας ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τη γνώση και την εμπειρία του. Με απλότητα και ηρεμία, μας μετέδωσε τις γνώσεις του και μας έβαλε στη διαδικασία να σκεφτόμαστε σαν σύμβουλοι.

Η Θεοδώρα ξεκλείδωσε την καλλιτεχνική μου πλευρά και τολμώ να πω και το κωμικοτραγικό και το δράμα που κρύβω μέσα μου. Στα μαθήματά της ένιωσα ότι ρουφούσα κάθε λεπτό με όλες μου τις αισθήσεις να λειτουργούν στο φουλ. Είδα τον εαυτό μου με άλλο μάτι. Ανοίχτηκα, χαλάρωσα και σαν να έφτασα πιο κοντά στην αποδοχή του εαυτού μου. Έχει εξαιρετική μεταδοτικότητα και απλότητα. Περάσαμε πολύ ευχάριστα και δημιουργικά. Με τη Θεοδώρα αισθάνεσαι μια ασφάλεια, ότι θα σε πάει εκεί που πρέπει να πας.

Για αυτό άλλο ένα ευχαριστώ !

Σέβη Σφακιανάκη, Επικοινωνία & Κοινωνική Ανθρωπολογία

Άριστο πρόγραμμα team building!  Με τέτοιες τεχνικές, μπορούμε να οδηγήσουμε και να επιτύχουμε οποιοδήποτε στόχο σαν ομάδα. Όλοι μαζί σαν μια γροθιά, προσπαθήσαμε για  το αποτέλεσμα.

κος. Λαλούσης, Sales, P.T Beverage world

Η εκπαίδευσή μου στη Συνθετική Παιγνιόδραση ήταν για μένα ένα δώρο ζωής! Βίωσα τι σημαίνει φροντίδα, σεβασμός, αποδοχή, επιλογή από θέση. Ένιωσα τον αβίαστο τρόπο ανακάλυψης και προσέγγισης του αληθινού εαυτού, το διακριτικό ξεκλείδωμα χωρίς πίεση. Έμαθα την αξία της συνθετικής διαδικασίας που με ενοχές και φόβο την εφάρμοζα στην ζωή μου, χωρίς επίγνωση! Με ένα τρόπο διακριτικό και ευχάριστο ανακάλυψα δημιουργικά μου στοιχεία, ευαισθησίες, φαντασία και τόλμη που δεν γνώριζα ότι είχα, τα οποία με οδήγησαν στην ανάδυση και υλοποίηση του δικού μου οράματος. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη μέθοδο της Συνθετικής Παιγνιόδρασης κατανόησα την δική μου σύνθετη διαδρομή. Είδα την διαδρομή μου βήμα- βήμα με αγάπη και αποδοχή . Πλησίασα και άρχισα να ανακαλύπτω το περιεχόμενο, την ουσία, την εσωτερική μου ανάγκη, και σιγά σιγά την συμφιλίωση και τον εναρμονισμό με τον εξωτερικό κόσμο που ζω.  Ολοκληρώνοντας τη Συμβουλευτική, ένιωσα ότι όλο αυτό με τη σειρά μου μπορώ να το προσφέρω και εγώ ως υπηρεσία. Γιατί στόχος της εκπαίδευσης και της μεθόδου είναι να ξεφύγουμε από το «εγώ» και να πάμε στο «εμείς» και να ακολουθήσουμε μια διαδρομή μάθησης και προσφοράς!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδέθηκε απόλυτα με τις δικές μου προσωπικές ανάγκες και κυρίως στο δικό μου χρόνο. Αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία γιατί δεν είναι ένα τυπικό, παραδοσιακό πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό ότι αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες και όλους τους ανθρώπους αφού ανακαλύπτουμε μέσω της μεθόδου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας ότι ο χρόνος έχει άλλη υπόσταση μέσω της μαθητείας και της ολιστικής προσέγγισης. Σε αυτό βασίζεται όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ενώ ο εκπαιδευόμενος καλείται σε ενεργό συμμετοχή, παράλληλα υπάρχει σεβασμός στο χρόνο του και στις ανάγκες του. Το βίωμα, η θεωρία και η θεραπεία δένουν τόσο αρμονικά, που βιώνει με μοναδικό τρόπο τη μαγεία της Σύνδεσης και της Σύνθεσης. Γίνεται σύνθεση εμπειρίας, γνώσεων, τρόπων και τεχνικών με στόχο, αρχικά, την βαθιά κατανόηση του εαυτού και την προσωπική εξέλιξη και κατ’ επέκταση την καλύτερη κατανόηση και βοήθεια των άλλων. Ένα πρόγραμμα που η προσέγγισή του είναι ολιστική και εμπεριέχει καθαρά το τρίπτυχο Εμψύχωση -Εκπαίδευση – Συμβουλευτική!

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δεν είναι άκαμπτο, στάσιμο αλλά εξελίσσεται και εμπλουτίζεται διαρκώς μέσα στο χρόνο από τους σπουδαστές, από την παρατήρηση, την έρευνα, τη γνώση, την συνεργασία, την εμπειρία.

Αβίαστα, χωρίς άγχος συμμετέχεις στο πρόγραμμα με χαρά, βιώνεις, μαθαίνεις και αλλάζεις! Με αποδοχή και ενότητα. Έτσι νιώθεις ότι οι ποιότητες, οι αξίες, οι τεχνικές και τα εργαλεία που πήρες σε συνοδεύουν, σε εμπνέουν και μπορείς με την σειρά σου να τα προσφέρεις ως υπηρεσία και όχι ως απλή μετάδοση γνώσεων!

Η μάθηση δεν έχει τέλος, είναι μια αέναη διαδικασία!

Η Φρόσω για μένα είναι πολλά μαζί! Είναι ένας άνθρωπος με όραμα, έμπνευση αγάπη και αφοσίωση σε αυτό που εμπνεύστηκε, υλοποίησε και υπηρετεί. Εκτίμησα, τόσο στην ίδια όσο και στην μέθοδο που εμπνεύστηκε, το σεβασμό που έχει στις ανάγκες και στο χρόνο που χρειάζεται ο καθένας να ξεδιπλωθεί και να εμπιστευτεί! Με ένα τρόπο απλό, τη στιγμή που ο καθένας μας είναι έτοιμος, μας δίνει την ορθή διάσταση μιας έννοιας ή μιας ποιότητας ή ενός ελαττώματος που μας διακρίνει. Μας βάζει στη διαδικασία της ανακάλυψης, της παρατήρησης και της αποδοχής, με αργούς λεπτούς χειρισμούς, ώστε να αναδυθεί πιο εύκολα, και κυρίως πιο ανώδυνα, το όποιο τραύμα μας δυσκολεύει! Ενθαρρύνει το κάθε χάρισμα και την κάθε δυνατότητά μας και δίνει την βοήθειά της απλόχερα χωρίς υποδείξεις! Μεταδίδει την εμπειρία και την γνώση με απλότητα χωρίς την έπαρση του ειδικού, με διάθεση να ακούσει και να ενσωματώσει στην εκπαίδευση κάτι νέο που θα αναδυθεί στη σχέση εκπαιδευόμενου-εκπαιδευτή! Στοιχεία – ποιότητες που την διακρίνουν ως άνθρωπο, και ως εκπαιδευτή-θεραπευτή είναι η συνέπεια, η υπομονή ,η πειθαρχία, η εστίαση, η δύναμη, η αγάπη που έχει στην αληθινή προσφορά με όρια, καθαρότητα και γνησιότητα! Όλα αυτά που εμπεριέχονται και στη μέθοδο της! Με απλό τρόπο, με χιούμορ, με τη χαρά της ανακάλυψης τόσο μέσα από το παιχνίδι όσο και με τις συζητήσεις, τη θεραπεία νιώθεις ότι η μάθηση μαζί της είναι χαρά! Έμπνευση για μένα η ίδια και η μέθοδος! Έγιναν το κίνητρο να εργαστώ και εγώ για τη χαρά και το σκοπό της ζωής μου! Γνωρίζοντας πια ότι όλη μας η διαδρομή είναι σημαντική! Νιώθω ευλογία που συναντήθηκαν οι διαδρομές μας!

Η Θεοδώρα, η αθόρυβη διακριτική δύναμη του εκπαιδευτικού προγράμματος. Φροντίζει να κατανοήσουμε την αξία του σώματος και της κίνησης, ενεργοποιεί με σεβασμό στο χρόνο του καθενός, το δυναμικό της έκφρασης μέσω της κίνησης. Σταδιακά, με απλές κινήσεις, μας οδηγεί στην αφύπνιση των αισθήσεων, στην γνωριμία με το σώμα μας και στην απελευθέρωση της σωματικής μας έκφρασης! Με αποδοχή και σεβασμό, επιτρέπει στον καθένα να εκφραστεί με χαρά, να παίξει, να γελάσει, να μοιραστεί, αλλά και να κατανοήσει τη σπουδαιότητα πίσω από κάθε τι που γίνεται. Είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει, σαφής, ήρεμη, διακριτική και με άψογη διαχείριση της ομάδας. Με απλό τρόπο μας μεταδίδει την αγάπη της για το σώμα, την κίνηση, το ρυθμό, το χορό και απλά, μαγικά μας κάνει να αντιληφθούμε την σχέση που έχει όλο αυτό με το νου, το συναίσθημα την ψυχή!

Ο Γιάννης έχει το χάρισμα να ακούει και να ενεργοποιεί τον μαθητή. Με απλό τρόπο, χωρίς επιτηδευμένο λόγο ή επιστημονικές ορολογίες μεταδίδει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του! Κατανοητός, με διάθεση για διάλογο και μοίρασμα, επιτρέπει χωρίς ενδοιασμό να μοιραστείς μαζί του απορίες, προβληματισμούς, απόψεις. Μαθαίνεις κοντά του τι σημαίνει σεβασμός, αποδοχή, μη κριτική, ενσυναίσθηση, την σημασία της απλότητας. Περιεκτικός, αναφέρει καίρια σημεία που είναι σημαντικά στο χώρο της συμβουλευτικής και με αυτό το τρόπο κατανοείς από την αρχή ότι η συμβουλευτική δεν είναι βήματα που μαθαίνεις μέσα από τη θεωρία, αλλά είναι τέχνη και έμπνευση, αρκεί να έχεις αγάπη για τον άνθρωπο. Άνθρωπος και εκπαιδευτής που αποπνέει εμπιστοσύνη, ασφάλεια, επιστημονική σοβαρότητα και κατανόηση! Με διάθεση να βοηθήσει πάντα σε ό,τι χρειαστεί κάθε μαθητής. Δεν κρύβω ότι ο Γιάννης ήταν η αφορμή να ξανασκεφτώ και να αποφασίσω την συνέχεια της εκπαίδευσής μου στη Συμβουλευτική!

Η Ελένη, υπεύθυνη σε αυτό που υπηρετεί, θέτει με ξεκάθαρο και άμεσο λόγο τα όρια, τις οδηγίες. Επεξηγηματική, με συνέπεια στο ρόλο της και στη δουλειά της αποπνέει εμπιστοσύνη στην ομάδα! Έχει πραγματικό ενδιαφέρον και νοιάξιμο για τον καθένα μέσα στην ομάδα. Νιώθει την ανάγκη του και δίνει χρόνο και χώρο να εκφραστεί. Το ενδιαφέρον, η φροντίδα, η γνησιότητα και ο αυθορμητισμός της βοηθούν την ομάδα να νιώσει ασφάλεια και άνεση!

Η Αριάδνη, μια αέρινη παρουσία που εμπνέει εμπιστοσύνη, ηρεμία και ασφάλεια! Η ματιά της, η στάση του σώματος και η ενέργεια που εκπέμπει δημιουργεί στην ομάδα ζεστασιά, αποδοχή και την αίσθηση «είμαι εδώ και σας ακούω»! Ο λόγος της λιτός, περιεκτικός και στοχευμένος καταφέρνει να ακουμπήσει το κάθε μέλος της ομάδας και να βρει μια δική του απάντηση! Διακρίνεται από απλότητα, σεβασμό και θετική διάθεση!

Κωνσταντίνα Μπόμπολα, Νοσηλεύτρια, Λογοθεραπεύτρια

Μου επηρέασε τη διάθεση μου και την ψυχολογική μου συμπεριφορά. Ήταν η πρώτη μου φορά μετά από πολλά χρόνια, που συμμετείχα σε τέτοιο πρόγραμμα και μου άρεσε πολύ.

Δημήτριος Ηλιάκης Sales, P.T Beverage world

Η ελευθερία που μας δόθηκε να εκφραστούμε μέσα από το λόγο, τη μουσική, την κίνηση, το παιχνίδι, ενεργοποίησε όλες τις αισθήσεις μας, τη ροή, τη σύνδεση, αλλά και την εκπαιδευτική εξέλιξη της ομάδας!

Προσωπικά κατάφερα να εξελίξω την εσωτερική μου συγκέντρωση, εμπιστοσύνη, πειθαρχεία, την υπομονή και την αυτοπεποίθησή μου! Έμαθα να αφουγκράζομαι, να παρατηρώ τη θέση μου μέσα στην ομάδα και να ακούω το σώμα μου!

Η Φρόσω είναι γεμάτη χαμόγελο, κατανόηση, ηρεμία και παιχνιδιάρικη διάθεση! Αφουγκράζεται ό,τι συμβαίνει στην ομάδα και μεταβαίνει πολύ ομαλά και ήπια από τη μία θέση στην άλλη ανάλογα την ανάγκη και την πρόοδο! Ήταν πάντοτε σαφής, ξεκάθαρη και πολύ μεταδοτική!

Η Θεοδώρα ήταν επίσης πολύ μεταδοτική, με χιούμορ και όμορφη ροή στο μάθημά της. Με ομαλό ωραίο τρόπο φροντίζει την ομάδα και ελίσσεται ανάλογα τη στιγμή και τις ανάγκες!

Κάτια Βούλγαρη, Ειδική Παιδαγωγός

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ενεργοποιήθηκε περισσότερο ο παρατηρητής μέσα μου, όσον αφορά τον εαυτό μου, μα και τους άλλους. Έμαθα να είμαι πιο επιεικής και συμπονετική! Έμαθα να εκτίθεμαι! Έμαθα να εμπιστεύομαι! Τον εαυτό μου πρώτα και τους ανθρώπους κατά συνέπεια!

Χρόνο με το χρόνο εκπλήσσομαι περισσότερο, με το πόσο ωφέλιμο και αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα καθαρά βιωματικό πρόγραμμα βασισμένο στο παιχνίδι. Πώς γίνεται μέσα από αυτό, να αποκτώ αυτογνωσία, φαντασία και δημιουργικότητα. Να δημιουργούνται αυθεντικές σχέσεις και να οδηγεί τους ανθρώπους στη ζώσα ζωή.

Η Φρόσω εκπληρώνει ένα δύσκολο έργο κι επιτελεί άρτια και αποτελεσματικά 3 ρόλους – καθηγήτρια, επόπτρια, διευθύντρια σχολής. Είναι παιχνιδιάρα και διαυγής και πολλές φορές μένω έκπληκτη μαζί της! Με βοηθάει να δω τόσο το φως όσο και το σκοτάδι μέσα μου. Με ωθεί να δω αδυναμίες μα και ικανότητες που δεν γνώριζα καν ότι έχω. Φαίνεται ότι αγαπάει αυτό που κάνει και με εμπνέει ως προς τη μελλοντική μου διαδρομή σε αυτό το χώρο.

Η Θεοδώρα είναι σοβαρή και παιχνιδιάρα ανάλογα με την περίσταση . Άρτια επαγγελματίας και ευρηματική. Έχει μεγάλη υπομονή, προσόν άκρως απαραίτητο για κάθε εκπαιδευτή.

Το μάθημα του Γιάννη είναι κυρίως θεωρητικό. Εν τούτοις, ο τρόπος που το παρουσιάζει μέσα από πολλά παραδείγματα, είναι απλός, λιτός, απέριττος και επομένως απόλυτα κατανοητός! Σε κάθε μάθημα κεντρίζει το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων των μαθητών.

Μαρία Μοσχόβη