Επιμέλεια: Φρόσω Μπενετή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας [Συνθετική Ψυχοενεργειακή / Παιγνιόδραση]

Θέση:

Ανάμεσα στον έβδομο αυχενικό και τον πρώτο ραχιαίο σπόνδυλο.

Συνεργαζόμενα όργανα, ιστοί και ενδοκρινείς αδένες:

Ο θυρεοειδής είναι ο ενδοκρινής αδένας που συνδέεται με το Κέντρο λαιμού.
Η κύρια ορμόνη που παράγεται είναι η θυροξίνη, που ρυθμίζει πολλές από τις δραστηριότητες του μεταβολισμού στο σώμα μας. Το στόμα, η γλώσσα, ο φάρυγγας, ο λάρυγγας, η τραχεία, οι βρόγχοι, οι ανώτεροι πνεύμονες, οι λεμφαδένες, οι ώμοι, οι βραχίονες και τα χέρια εξαρτώνται από το ρυθμό του Κέντρου λαιμού.

Διαταραχές από την ανισορροπία του Κέντρου λαιμού:

Η υπερδιέγερση του Κέντρου και των αδένων επιταχύνει το μεταβολισμό και μπορεί, σε ακραίες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε τοξική βρογχοκήλη με τρέμουλο, υπέρταση, απώλεια βάρους και γενικευμένη νευρικότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν υπάρχουν δημιουργικές διέξοδοι για τις νοητικές ενέργειες. Οι ενέργειες αυτές, μπορούν έτσι να αναδράσουν επί των φυσικών οργάνων αντί να διαρρεύσουν στο περιβάλλον.

Η υπολειτουργία του αδένα σχετίζεται με τον χαμηλό μεταβολισμό, την αύξηση του βάρους, την ξηροδερμία και τα ξηρά μαλλιά και τη βραδύτητα του πνεύματος και του σώματος. Ο νους εμφανίζεται να είναι αδρανής από κάθε δημιουργική έννοια. Με την υπολειτουργία έχουμε έλλειψη ενέργειας σε ολόκληρο το σύστημα, ενώ με την υπερλειτουργία υπερβολική ενέργεια ρέει από τα κατώτερα Κέντρα, χωρίς να κατευθύνεται κάπου συγκεκριμένα.

Πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πέφτουν σε μια κατάσταση νωθρότητας, επειδή πριν την εμμηνόπαυση δεν είχαν αναπτύξει κάποια δημιουργική ενέργεια, αλλά και εξαιτίας της φυσικής διαδικασίας επιβράδυνσης της ζωής. Άσθμα, βρογχίτιδα, μολύνσεις του λαιμού και λαρυγγίτιδα είναι φυσικές διαταραχές που οφείλονται, εν μέρει, στις ανισορροπίες αυτού του Κέντρου, που ρυθμίζει την παροχέτευση των λεμφαδένων γύρω από την περιοχή του στήθους και του λαιμού.

Επίπεδο συνειδητότητας:

Το Κέντρο λαιμού μετασχηματίζει τις ενέργειες που ρέουν από το νοητικό επίπεδο και αναπτύσσεται καθώς το άτομο εξελίσσεται και γίνεται δημιουργικό.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική δημιουργικότητα του Κέντρου του ιερού οστού.

Στον αναπτυσσόμενο νεαρό άνθρωπο, το στάδιο του Κέντρου λαιμού συμπίπτει με τις ηλικίες μεταξύ δεκατεσσάρων και εικοσιοκτώ ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιεί κανείς σπουδές.
Καθώς ο νους εκπαιδεύεται για να μπορεί να χειρίζεται διαδικασίες σκέψης, το Κέντρο λαιμού γίνεται το όργανο προγραμματισμού και σχεδιασμού, είτε πρόκειται για μουσική, για θέατρο, για διαμόρφωση τοπίου, ή γενικότερα για μια δημιουργική ζωή.

Η συνείδηση του Κέντρου του ιερού οστού, προσφέρει τότε την αιθερική ενέργεια, που συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση και την προσπόριση των φυσικών μέσων για την υλοποίηση του σχεδίου.

Οι ελάχιστα πρακτικοί ιδεαλιστές δεν διαθέτουν  επαρκή ισορροπία μεταξύ των Κέντρων του ιερού οστού και του λαιμού. Αυτή η ανισορροπία εμφανίζεται συχνά στο αρχικό στάδιο της πνευματικής μας διαδρομής, όταν ενεργοποιείται για πρώτη φορά το Κέντρο του λαιμού ενώ το Κέντρο του ιερού οστού προσωρινά αγνοείται ή καταπιέζεται.

Η μετακίνηση των ενεργειών από το Κέντρο του ιερού οστού στο Κέντρο του λαιμού είναι, ως εκ τούτου, το πρώτο στάδιο της πνευματικής πορείας απ’ όπου όλοι ξεκινάμε. Αντιστοιχεί στον έλεγχο των φυσικών ορμών, όπου, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγεται η ισορροπημένη προσέγγιση των φυσικών ορμών και η ικανότητα να γίνουμε πνευματικοί δημιουργοί είτε για ιδιοτελείς, είτε για συλλογικούς σκοπούς.

Το κέντρο λαιμού είναι το ψυχικό δημιουργικό μας όργανο.

Συνδέεται με την πνευματική δημιουργία, το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό. Με οποιαδήποτε όψη δημιουργικής ζωής, όπως η συγγραφή, η ζωγραφική, η αρχιτεκτονική και γενικότερα η καλλιτεχνία.

Η διαδικασία αυτής της μεταλλαγής-μετακίνησης των ενεργειών από το Κέντρο του ιερού οστού στο Κέντρο λαιμού, αποκαλείται συχνά πρώτη μύηση και σημαίνει ότι ο άνθρωπος αποκτά τον έλεγχο των ενεργειών στο φυσικό ή αιθερικό επίπεδο. Συνεπάγεται τον έλεγχο των επιθυμιών μας για τροφή, σεξ ή χρήμα. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, πολλά άτομα διερευνούν διάφορες μεθόδους, στις οποίες περιλαμβάνεται η δίαιτα, η άσκηση, η αγαμία, μέχρις ότου κατανοηθεί ότι η πραγματική καθαρότητα προέρχεται από τον συναισθηματικό έλεγχο και τη μαγνητική καθαρότητα, που αντιστοιχεί σε συναισθηματικό μάλλον, παρά φυσικό έλεγχο.

Καθώς αναπτύσσουμε τη νοητική δημιουργικότητά μας, η αυξανόμενη δραστηριότητα του Κέντρου λαιμού, αντλεί ενέργεια από το ιερό Κέντρο, η οποία οδηγεί στο σχεδιασμό των δημιουργικών μας επιδιώξεων. Έτσι, οι φυσικές μας επιθυμίες ρυθμίζονται και δεν απωθούνται. Στο στάδιο αυτό, μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε το χρήμα σοφά, για το καλό του συνόλου και αυτό συμβολίζει την ικανότητά μας να διανέμουμε αιθερικές ενέργειες με θεραπευτικό τρόπο.

Παγκόσμια έκφραση του Πλανητικού Κέντρου του λαιμού:

Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είμαστε μάρτυρες μιας λογαριθμικής αύξησης της γνώσης και των επικοινωνιακών συστημάτων. Αυτό βρίσκεται σε συνάφεια με την ανάπτυξη του Κέντρου λαιμού, με μια παγκόσμια έννοια.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην ατομική ανάπτυξη του δημιουργικού δυναμικού, στην εκπαίδευση των ανθρώπων και στη συνεχιζόμενη κατάρτιση. Με μια έννοια παγκοσμιότητας, μπορούμε να συσχετίσουμε την ανθρωπότητα με το πλανητικό Κέντρο του λαιμού, γιατί η ανθρωπότητα είναι ο κύριος παράγοντας δημιουργικής δραστηριότητας στον πλανήτη. Η ανάπτυξη του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των δορυφόρων είναι παραδείγματα συνειδητότητας των Κέντρων του ιερού οστού και του λαιμού και των ενεργειών που τα ρυθμίζουν. Οι τεχνολογικές αυτές εξελίξεις υπήρξαν υπεύθυνες για τη διάδοση της εκπαίδευσης και της γνώσης σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Ωστόσο, δίχως μια παράλληλη ανάπτυξη της καρδιάς, ο άνθρωπος κινδυνεύει από τις καταστροφικές εφαρμογές των τεχνολογιών. Η υπευθυνότητα, ως συνοδός, είναι κάτι που μόλις τελευταία άρχισε να κάνει την εμφάνισή της. Έτσι, το επόμενο ζευγάρι Κέντρων που θα μας απασχολήσει, είναι το Κέντρο του ηλιακού πλέγματος και το Κέντρο καρδιάς, που συνδέονται με το συναίσθημα και την αγάπη.

Η ανταπόκριση του πρωτόγονου ανθρώπου στις φυσικές επιδράσεις, δημιούργησε σταδιακά τη συναισθηματική φύση και την πλήρη κλίμακα των συγκινήσεων που αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Στο ζωικό βασίλειο, παρατηρούμε πως αναπτύσσονται ταχύτατα συναισθήματα φόβου, οργής και αφοσίωσης. Στην ανθρωπότητα, τα πιο λεπτά συναισθήματα, όπως η λύπη, ο ψυχικός πόνος, η πίκρα, η ζήλια και η χαρά ανέπτυξαν ακόμα περισσότερο το όργανο υποδοχής τους, που είναι γνωστό σαν Κέντρο του ηλιακού πλέγματος.

Καθώς όλα τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις δημιουργούνται στην ουσία του συναισθηματικού πεδίου, το ηλιακό πλέγμα μπορεί να θεωρεί η προσωπική μας πύλη προς αυτό το πεδίο. Πρόκειται για το πιο δραστήριο Κέντρο στην ανθρωπότητα, καθόσον ο άνθρωπος τείνει να επικεντρώνεται κυρίως στις επιθυμίες του. Επιπλέον, συνδέεται στενά με το κομμάτι εκείνο του νευρικού συστήματος που κατευθύνει όλες τις διαδικασίες που δε βρίσκονται υπό τον έλεγχο της θέλησης. Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν τον παλμό της καρδιάς, την πέψη, τις ορμονικές και τις πνευμονικές λειτουργίες. Για το λόγο αυτό, πολλές φυσικές διαταραχές σχετίζονται άμεσα με τις ανισορροπίες του ηλιακού πλέγματος.

Συνεπώς μπορούμε να αντιληφθούμε, πως η αιτία αυτής της ανισορροπίας, βρίσκεται στον τρόπο που διάγουμε τη συναισθηματική μας ζωή.

Πηγή: Διαλογισμός. Η πιο φυσική θεραπεία, Judi Jacka. Εκδ. Ελληνικά Γράμματα.