Επιμέλεια – Συρραφή: Φρόσω Μπενετή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας [Συνθετική Ψυχοενεργειακή / Παιγνιόδραση]

 

Στη ζωή μας, όλοι μας κάποια στιγμή θα μάθουμε την ενδότερη αλήθεια μας και θα έρθει εκείνη η στιγμή που θα εμφανιστεί μπροστά μας, όσο κι αν την αποφεύγουμε. Άλλωστε, η ζωή είναι απρόβλεπτη και σπάνια μας προετοιμάζει για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν. Αυτό το απρόσμενο πάντα θα μας συντροφεύει, όμως ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην υλοποίησή του. Μάλιστα, θα υπάρξουν φορές που θα κάνει την εμφάνισή του αλλά εμείς δεν θα είμαστε προετοιμασμένοι για να το υποδεχτούμε. Η συμφιλίωση με την αλήθεια και –πόσο μάλλον – με τον εαυτό μας είναι μια πράξη ατελείωτη και γεμάτη ακανθώδη προβλήματα, που το πέρασμα του χρόνου μπορεί να οδηγήσει στο σωστό μονοπάτι.

Αυτή η σκιά που μας αποτρέπει από την θέαση της ωμής αλήθειας, συχνά εμφανίζεται υπό την μορφή μιας περσόνας. Για την δημιουργία της μπορούμε να ανατρέξουμε στην γέννησή μας και να διεξάγουμε μια μελέτη για την εξέλιξη του εαυτού μας παρατηρώντας πως το καλό και το κακό αλληλοσυνδέονται και αυτό μοιάζει σαν μια μάχη, που ολοκληρώνεται με τον θάνατο – ίσως.

Η αναζήτηση και η επίτευξη της ισορροπίας συνιστά μια επίπονη διαδικασία, που απαιτεί χρόνο και συναίσθηση αλλά και συνδυασμός ποικίλων στοιχείων. Οφείλουμε να βρούμε το σημείο ισορροπίας και να γίνεται ορθή κατανομή ποσών ενέργειας για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Δεν χρειάζεται να εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο στην κατάκτηση του καλού, καθώς υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η σκιά και το φως αλληλοσυμπληρώνονται και είναι αναγκαία και τα δύο, εξίσου. Συνεπώς, χρειάζεται να αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας φωνές και να «αγκαλιάσουμε» την σκιά μας. Όσο αυτή έλκεται στην επιφάνεια της συνείδησης, τόσο μαλακώνει και γίνεται πιο ήπια.

Η πιο δύσκολη και μακροχρόνια μάχη που δίνουμε είναι αυτή που αφορά την προβολή των καλύτερων στοιχείων της προσωπικότητάς μας. Η ανακάλυψη του χρυσαφιού μέσα μας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και δύσκολα φτάνουμε σε σημείο να την παραδεχτούμε γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε μια αέναη εσωτερική πάλη. Από την γέννησή μας, την ενηλικίωσή μας μέχρι και σε μεγάλη ηλικία συναντάμε πολλές εκρήξεις και ο δρόμος από τον παράδεισο στην κόλαση χωρίζεται από μια λεπτή, διάφανη γραμμή. Για την επίτευξη του ιδανικού, χρειάζεται τόσο το φως όσο και το σκοτάδι. Συνήθως, ο θησαυρός βρίσκεται στα πιο αναπάντεχα και απαρνημένα σημεία της υπόστασής μας. Οι αντιθέσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου είδους και η μεταμόρφωσή τους σε παράδοξο σημαίνει ότι επιτρέπω και στις δύο πλευρές ενός ζητήματος να συνυπάρχουν με ισοδύναμη ηθική αξία και βάρος.

Βιβλιογραφία: Φως & Σκιά, Robert Johnson, Μτφρ. Στέλιος Μεταξάς. Εκδόσεις Αρχέτυπο.