Επιμέλεια: Φρόσω Μπενετή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας [Συνθετική Ψυχοενεργειακή / Παιγνιόδραση]

Γνωρίζετε τον Ινδικό μύθο για τον Αρκτούρο και το στρείδι;

Ο μύθος αυτός λέει πως, αν βρέξει την ώρα που ανατέλλει το άστρο Αρκτούρος και πέσει μια σταγόνα βροχής μέσα σ’ ένα στρείδι, εκείνη η σταγόνα γίνεται μαργαριτάρι. Τα στρείδια το γνωρίζουν αυτό και μόλις φανεί το αστέρι, ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να πιάσουν τις πολύτιμες σταγόνες. Στη συνέχεια, κλείνουν αμέσως και βουτάνε στο βυθό της θάλασσας όπου, με υπομονή, αξιοποιούν τις σταγόνες και σχηματίζουν μαργαριτάρια.

Πρέπει κι εσείς να κάνετε το ίδιο. Πρώτα πρέπει να ακούσετε [για την αλήθεια], κατόπιν να κατανοήσετε [αυτό που ακούσατε] και έπειτα, εγκαταλείποντας κάθε περισπασμό, να φυλάξετε το νου σας από κάθε εξωτερική επιρροή και να αφοσιωθείτε στην [ανάπτυξη] της αλήθειας μέσα σας. Υπάρχει ο κίνδυνος να κατασπαταλήσετε τις δυνάμεις σας, καταπιανόμενοι με κάποια ιδέα, μόνο και μόνο εξαιτίας του νεωτερισμού της κι έπειτα να την παρατήσετε για μια ακόμα νεώτερη.

Επιδοθείτε σ’ ένα μόνο έργο, ασχοληθείτε μόνο με αυτό μέχρι που να το ολοκληρώσετε και μην το αφήσετε προτού φτάσετε στο τέλος. Το φως το βλέπει μονάχα εκείνος που μπορεί να ξετρελαθεί με μία μόνο ιδέα. Εκείνοι που τσιμπολογούν λίγο από ‘δω και λίγο από ‘κει, δεν φτάνουν πουθενά. Κατορθώνουν απλά μια προσωρινή διέγερση για μικρό χρονικό διάστημα και τίποτα περισσότερο.

Πάρτε μία μόνο ιδέα. Κάντε την το στόχο της ζωής σας. Σκεφτείτε την, ονειρευτείτε την, τραφείτε από αυτήν την ιδέα. Γεμίστε το μυαλό σας, τους μύες σας και κάθε κομμάτι του σώματός σας μ’ αυτήν την ιδέα κι αφήστε όλες τις άλλες ιδέες κατά μέρος.

Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στην επιτυχία. Ο δρόμος που δημιουργεί τους πνευματικούς κολοσσούς. Όλοι οι άλλοι δεν είναι παρά μηχανές που λαλούν.

Πηγή: Ράτζα Γιόγκα, Σουάμι Βιβεκανάντα. Μτφρ.: Γιάννης Μανέττας, Εκδ. Κονιδάρη.