της Φρόσως Μπενετή, Συμβούλου Ψυχικής Υγείας [Συνθετική Ψυχοενεργειακή / Παιγνιόδραση]

 

Σε μια προσπάθεια εξερεύνησης των ευεργετικών ιδιοτήτων της τέχνης, μπορούμε να ανακαλύψουμε μερικά συναρπαστικά πράγματα:

● Η τέχνη μπορεί να μας φέρει σε επαφή με συμπυκνωμένες δόσεις των χαρακτηριστικών που μας λείπουν, αποκαθιστώντας μ’ αυτό τον τρόπο το μέτρο της ισορροπίας στον απορρυθμισμένο εσωτερικό μας κόσμο.

● Μπορεί να ενισχύσει την αυτογνωσία και να αποτελέσει εξαιρετικό μέσο μετάδοσης των καρπών που προκύπτουν. Η τέχνη μας βοηθά να καθορίσουμε τον πυρήνα του εαυτού μας, τον οποίο πολλές φορές δυσκολευόμαστε να εξωτερικεύσουμε. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι, μερικές φορές, να μεταφέρουμε τις σκέψεις μας, μέσω του λόγου ή να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με τους άλλους. Οι λέξεις συχνά αποδεικνύονται αδέξιες. Χρησιμοποιώντας την τέχνη, μπορούμε να πούμε: ‘Έτσι νιώθω’!

● Μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπιστικά, ενώνοντας τα αντίθετα μέσα μας. Η τέχνη κωδικοποιεί με ασυνήθιστη ευκρίνεια την ουσία των θετικών χαρακτηριστικών μας, τα οποία και αναδεικνύει μέσα από μια ποικιλία μέσων, βοηθώντας μας έτσι να εξισορροπήσουμε τη φύση μας και να ενισχύσουμε τις δυνατότητες μας. Ο πρωτοποριακός Ολλανδός ζωγράφος Piet Mondrian έχει μιλήσει ανοιχτά για την πιθανή «εξαφάνιση» της τέχνης. Πως «Η τέχνη θα εξαφανίζεται στο βαθμό που η ζωή θα αποκτά περισσότερη ισορροπία».

● Μας βοηθά να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε καλύτερες πτυχές του εαυτού μας. Αν η τέχνη διαθέτει τέτοια δύναμη, αυτό συμβαίνει επειδή αποτελεί δυναμικό εργαλείο για να διορθώσει ή να αντισταθμίσει ένα φάσμα ψυχολογικών αδυναμιών.

● Αποτελεί μία σύγχρονη μέθοδο θεραπείας. Μέσα από τη Συνθετική Παιγνιόδραση αλλά και γενικότερα τις εκφραστικές θεραπείες μέσω των τεχνών, έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε την ισχυρή μορφή έκφρασης και αυτοθεραπείας που είχαμε όταν ήμασταν παιδιά. Δεν χρειαζόμασταν κάτι άλλο για να απολαύσουμε τη διαδικασία της δημιουργίας.

● Αποτελεί τρόπο έμπνευσης. Όταν παρατηρούμε βαθιά ένα έργο τέχνης, δυνητικά ενεργοποιούμε στον εγκέφαλό μας τους ίδιους νευρώνες τους οποίους χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης όταν το δημιουργούσε το συγκεκριμένο έργο. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε νέες νευρικές οδούς και διεγείρουμε τον εγκέφαλο μας να εμπνευστεί νέες ιδέες.

● Μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου μας. Οι πολύπλοκες σαρώσεις απεικόνισης του εγκεφάλου μπορούν να μας δείξουν πώς η τέχνη αλλάζει τη φυσιολογία του εγκεφάλου μας. Η σκέψη, η παρατήρηση και η ομορφιά, διεγείρουν τα κέντρα ευχαρίστησης μέσα στον εγκέφαλο ενώ αυξάνουν τη ροή του αίματος έως και 10%. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατάσταση συνείδησης, ευεξίας και καλύτερη συναισθηματική υγεία.

● Μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε σημαντικές δεξιότητες. Όταν ασκούμε μια οποιαδήποτε μορφή τέχνης, ο εγκέφαλος και το σώμα μας, αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες. Μαθαίνουμε πώς να συνεργαζόμαστε με τους άλλους, να βελτιώνουμε δεξιότητες, να καλλιεργούμε την υπομονή μας, να βρίσκουμε λύσεις, να σχετιζόμαστε. Συνθέτοντας και δημιουργώντας μπορούμε να επιφέρουμε συνειδητά την ισορροπία, την ησυχία και την αρμονία στη ζωή μας!