Επιμέλεια: Φρόσω Μπενετή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας [Συνθετική Ψυχοενεργειακή / Συνθετική Παιγνιόδραση]
Οι σκέψεις και οι απόψεις μας, μας ακολουθούν. Είναι τα παιδιά που γεννάμε κάθε στιγμή.
Κάθε φορά που κάνουμε μια σκέψη, εκπέμπουμε στον κόσμο τις σκέψεις και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές.
Όταν σταματάμε να σκεφτόμαστε και ο νους ηρεμεί, δημιουργούμε περισσότερο χώρο και γινόμαστε πιο ανοιχτοί.
Το να σταματάμε με συνείδηση τον αναλυτικό νου, είναι μια τέχνη και όπως κάθε τέχνη, απαιτεί υπομονή και άσκηση. Το να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και να αποκαταστήσουμε την ενότητα νου και σώματος, ακόμα και για μόλις δέκα αναπνοές, στην αρχή μπορεί να φανεί πολύ δύσκολο. Με τη συνεχή άσκηση, μπορούμε να επανακτήσουμε την ικανότητά μας να είμαστε παρόντες και να μάθουμε απλώς να υπάρχουμε.
Μένοντας καθιστοί στη σιωπή για μερικά λεπτά, είναι ο απλούστερος τρόπος να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση του εαυτού μας. Η χαρά της αληθινής σιωπής γίνεται μια καθημερινή θεραπευτική τροφή. Και σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, δύναται να βιώσουμε την ευδαιμονία, τη χαρά και την ευτυχία της παύσης.
Η παύση μπορεί να φέρει το σώμα και το νου πιο κοντά, επαναφέροντάς τα στο εδώ και τώρα. Μόνο με την παύση μπορούμε να επιτύχουμε την ηρεμία και τη συγκέντρωση και να συναντήσουμε την αληθινή ζωή.
Όταν η δραστηριοποίηση του νου και του σώματος σταματάει, μπορούμε να ησυχάσουμε μέσα μας, να γίνουμε πιο στέρεοι, πιο συγκεντρωμένοι. Και τότε, είναι εφικτό να αποκτήσουμε επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα μας και γύρω μας.
Σταματώντας τη σωματική κίνηση, δεν χρειάζεται να εστιάζουμε την προσοχή μας σε καμία άλλη δραστηριότητα εκτός της αναπνοής. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο για το νου, να εγκαταλείψει τη συνηθισμένη, άσκοπη δραστηριοποίησή του, αν και για να κατακτηθεί αυτό χρειάζεται αρκετός χρόνος και πρακτική.
Μαθαίνοντας το σταμάτημα του μυαλού όταν το σώμα μένει ακίνητο, τότε πλέον είναι δυνατόν να το σταματάμε, ακόμα και όταν το σώμα κινείται.
Στην πραγματικότητα, μπορεί αυτό που να χρειαζόμαστε να είναι να μας κατακλύζει λιγότερος θόρυβος, τόσο από μέσα όσο και απ’ έξω, ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε το χώρο μέσα μας για να ανθίσουν οι αληθινές μας επιθυμίες.
Εστιάζοντας στο πώς η αναπνοή συνδυάζεται με τις καθημερινές μας δραστηριότητες, μπορούμε να ζήσουμε με επίγνωση!
Βιβλιογραφία:
Σιωπή, Η δύναμη της εσωτερικής ησυχίας σ’ έναν κόσμο γεμάτο θορύβους, Thich Nhat Hanh. Μτφρ.: Ά. Μαθοπούλου, Δ. Κωτσιόπουλος, Εκδ. Αιώρα.