Η Ελένη Παπαμικρουλέα σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πατρών και απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της Kοινωνικής Lειτουργού. Στη συνέχεια παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην «Κοινωνική εργασία» στο University of Nicosia στην Κύπρο. Στη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της αντιλήφθηκε ότι η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς θα ήταν μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθεί, εάν δεν γνωρίζαμε το άτομο μέσα στο οικογενειακό του σύστημα. Έτσι, αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογενειακή δυναμική, ολοκληρώνοντας την μεταπτυχιακή εκπαίδευση στη «Θεραπεία οικογένειας & ζεύγους» του Ινστιτούτου Θεραπείας Οικογένειας στο Ανοικτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο στην Αθήνα. Παράλληλα με αυτή τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση, παρακολούθησε επιτυχώς το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών-συντονιστών σχολών γονέων» με αντικείμενο το Εξελικτικό Σύστημα της Μαρίας Χουρδάκη.
Μέσα από την κλινική της εμπειρία με παιδιά και ενήλικες, αντιλήφθηκε τη δυσκολία στην επικοινωνία, στην έκφραση και στο σχετίζεσθαι μεταξύ των ανθρώπων. Ως βασικό της θεραπευτικό εργαλείο για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης, της έκφρασης αλλά και για την διευκόλυνση της θεραπευτικής διαδικασίας αποτέλεσε η χρήση της εικαστικής θεραπείας, η μουσική, η δραματοθεραπεία και η παιγνιοθεραπεία. Για το λόγο αυτό, προχώρησε τις σπουδές της στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας με τη μέθοδο της Συνθετικής Παιγνιόδρασης στο Κέντρο Εμψύχωσις με το οποίο και πλέον συνεργάζεται.
Έχει εξειδικευμένες γνώσεις και διαθέτει πολλά χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στην ειδική αγωγή. Έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα εξειδίκευσης με τίτλο «Ειδική αγωγή και εκπαίδευση: νέα ερευνητικά δεδομένα και εφαρμογή τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση» από το Εργαστήριο Νευροψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει παρακολουθήσει, σε όλα του τα στάδια, το «Πρόγραμμα πρώιμης αναπτυξιακής παρέμβασης (0-3)», έχει εκπαιδευτεί στη μέθοδο Pivotal Response Training (PRΤ), για τη θεραπεία-αντιμετώπιση του αυτισμού και των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών και στη βασική κατάρτιση στο PECS – Επίπεδο Ι (εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας). Έχει, ακόμα, λάβει την κατάλληλη κατάρτιση, ενός ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλου, του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος (ΓΣΔ) της Δρ. Χάρις Καρνέζη, το οποίο αφορά την αντιμετώπιση κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών.
Από το 2009 είναι επαγγελματίας στο χώρο της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής. Έχει εργαστεί στην Κοινωνική Υπηρεσία Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ως Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια-Θεραπεύτρια οικογένειας. Αυτή τη στιγμή, εργάζεται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Ειδικής Αγωγής ‘Μαργαρίτα’ στην Αθήνα.
Από το 2017 έως το 2020 ήταν επιστημονικά υπεύθυνη στο Πρότυπο Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «εὔνοια» και το 2020 δημιούργησε το διαδικτυακό Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Οικογενειακής Εξέλιξης «εὐδαιμονία».
Οργανώνει και συντονίζει σχολές γονέων, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες που αφορούν κυρίως γονείς, αδέρφια, συγγενείς και εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν στο περιβάλλον τους άτομα (παιδιά, εφήβους ή ενήλικες) που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές ή θέματα ανάπτυξης.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π και μέλος στο Εισαγωγικό Μητρώο Στελεχών Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Συμμετέχει ενεργά και ανελλιπώς στην παρακολούθηση και ενημέρωση ελληνικών και πανευρωπαϊκών σεμιναρίων και συνεδρίων. Εποπτεύεται σε σταθερή βάση για τα περιστατικά που αναλαμβάνει.