Μια συνέντευξη της Εμψυχώτριας – Συμβούλου Ψυχικής Υγείας Φρόσως Μπενετή
στην Όμορφη Ζωή.

 

Η Φρόσω Μπενετή είναι εμψυχώτρια ομάδων – σύμβουλος ψυχικής υγείας και εκπαιδεύτρια στελεχών επιχειρήσεων σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Η προσέγγισή της είναι βιωματική και έχει σαν στόχο να συνθέσει το παιχνίδι με την εμψύχωση & τις τέχνες, με σκοπό την επαγγελματική αλλά και προσωπική εξέλιξη. Συντονίζει βιωματικά εργαστήρια εμψύχωσης ομάδων και είναι βασική εμψυχώτρια στο ‘Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Συμβουλευτικής & Εμψύχωσης Ομάδων με τη Συνθετική Παιγνιόδραση’ στο Εργαστήρι Παιχνιδιού.

1. Φέτος κλείνουν 15 χρόνια από την ίδρυση της «ΕΜΨΥΧΩΣΙΣ» και του Εργαστηρίου Παιχνιδιού. Στο σημείο αυτό, σε συναντάμε σε έναν καινούργιο χώρο. Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;

Ναι, η Εμψύχωσις φέτος κλείνει 15 χρόνια λειτουργίας. 15 χρόνια εμψυχώνουμε και εμψυχωνόμαστε (<Εμψύχωσις: μετάδοση ζωής, ζωογόνηση). Πρόκειται για μια ενέργεια που προσφέροντάς τη, σου γυρνάει πίσω και σε μεταμορφώνει.

Η δημιουργία αυτού του χώρου, ήταν ένα όνειρο ζωής για μας. Φανταστήκαμε ένα χώρο με ψυχή. Ένα χώρο απλό, ευρύχωρο, φιλόξενο, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να εκφράζονται δημιουργικά, ένα χώρο που θα μας κάνει όλους να αισθανόμαστε πως είμαστε στο σπίτι μας.

2. Η μέθοδος που διδάσκετε στο Εργαστήρι Παιχνιδιού είναι δικής σου έμπνευσης. Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για τη «Συνθετική Παιγνιόδραση» και σε ποιους απευθύνεται;

Είναι μία βιωματική μέθοδος που αφορά ανθρώπους που δουλεύουν με ομάδες, μία μέθοδος εμψύχωσης & συμβουλευτικής που συνθέτει το παιχνίδι με άλλες βιωματικές προσεγγίσεις και τεχνικές. Ονομάζεται συνθετική, γιατί επιχειρεί να συνθέσει ταυτόχρονα διαφορετικές βιωματικές μεθόδους & τεχνικές. Μ’ αυτόν τον τρόπο, αυτή η σύνθεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια διαφορετική δυναμική, απ’ ότι η κάθε μια απ’ αυτές μεμονωμένα.

Χρησιμοποιεί τεχνικές και μεθόδους από τις τέχνες (θέατρο, μουσική, χορός), τη λογοτεχνία, τη Συνθετική Ψυχολογία & Συμβουλευτική και των θεραπειών μέσω Τέχνης (Δραματοθεραπεία, παιγνιοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία, εικαστική θεραπεία).

Εκτός από τις παραπάνω τεχνικές, είναι ανοιχτή να υποδεχτεί κι άλλες που ενδεχομένως θα προκύψουν στο μέλλον. Πρόκειται δηλαδή για έναν ζωντανό οργανισμό που μετασχηματίζεται και εξελίσσεται διαρκώς και μπορεί να διαμορφωθεί κάθε φορά, ανάλογα με βασικό γνωστικό αντικείμενο του εκπαιδευτή, το στόχο εμψύχωσης που έχει για την ομάδα του και το συνδυασμό των τεχνικών που χρησιμοποιεί.

Μέσα απ’ αυτού του είδους την εμψύχωση, επιδιώκουμε ένα διαφορετικό τρόπο μετάδοσης του γνωστικού αντικειμένου, τελείως διαφορετικό από την κλασσικού τύπου διδασκαλία. Έναν ανθρώπινο τρόπο προσέγγισης, μέσα από τον οποίο αναπτύσσεται η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη, η ελευθερία έκφρασης, η αποδοχή, η κατανόηση, η ενσυναίσθηση. Έναν τρόπο που επιδιώκει τη δημιουργία μιας αυθεντικής σχέσης και επαφής του εμψυχωτή με τον εαυτό του και την ομάδα αλλά και το αντίστροφο.

Όσον αφορά την προσωπική ανάπτυξη, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους σε διάφορα επίπεδα. Να αναδείξουν τις δεξιότητές τους, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να καλλιεργήσουν την προσωπική τους εξέλιξη και να οργανώσουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες και ευαισθησίες.Η βιωματική εκπαίδευση βοηθά στο να κατανοήσουν βαθύτερα το γνωστικό αντικείμενοκαι με τη σειρά τους να μπορέσουν να μεταφέρουν στις δικές τους ομάδες την εκπαιδευτική διαδικασία, σαν μια δημιουργική & χαρούμενη εμπειρία.

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί στον τομέα της εκπαίδευσης, της εμψύχωσης, της διδασκαλίας, της θεραπείας. Απευθύνεται σε άτομα που εργάζονται με ομάδες όλες των ηλικιών και θέλουν να την εφαρμόσουν αυτούσια ή να τη συνθέσουν με το δικό τους γνωστικό αντικείμενο. Αφορά δηλαδή πτυχιούχους ανθρωπιστικών επιστημών (συμβούλους ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, θεραπευτές), καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς καθώς και άτομα που φέρουν ευθύνη διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού.

Η ζωή είναι παιχνίδι

3.Τι προγράμματα μπορεί να επιλέξει κανείς στο χώρο σας;

Έχουμε δύο Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εμψύχωσης ομάδας & Συμβουλευτικής, σε επίπεδο μεταπτυχιακού. Σ’ αυτά εκπαιδεύουμε ανθρώπους που εργάζονται με ομάδες και που και αυτοί με τη σειρά τους θα εντάξουν το παιχνίδι, τη συμβουλευτική & την εμψύχωση συνθετικά με το δικό τους γνωστικό αντικείμενο. Εκτός απ’ αυτού του τύπου την εκπαίδευση, λειτουργούν όλο το χρόνο σεμινάρια μικρής διάρκειας που απευθύνονται σε όλους (εμψύχωση ομάδων, θεατρικό / θεραπευτικό παιχνίδι, μουσικοκινητική, σωματική έκφραση) καθώς και ομάδες Εμψύχωσης Εμψυχωτών, που στηρίζουν και εποπτεύουν τους επαγγελματίες.

Όλα τα προγράμματά μας είναι πιστοποιημένα από τον αναγνωρισμένο φορέα NOCN (National Open College Network) της Αγγλίας. Οι ημέρες και οι ώρες παρακολούθησης έχουν δομηθεί ώστε να προσαρμόζονται σε ανθρώπους με ενεργή επαγγελματική δράση. Η εκπαίδευση είναι σχεδόν αποκλειστικά βιωματική.

Τέλος, παρέχουμε ολοκληρωμένη εκπαίδευση στο χώρο των επιχειρήσεων, σε άτομα που φέρουν ευθύνη διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Ο απώτερος στόχος αυτών των σεμιναρίων είναι να μυήσει τους υπεύθυνους των ομάδων να μάθουν να λειτουργούν πιο δημιουργικά, να καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, να αναδεικνύουν τα θετικά στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού τους και τελικά να αυξάνουν την απόδοση της ομάδας εργασίας τους, προσφέροντας ένα υγιές και ευχάριστο κλίμα.

4. Γιατί ένας ενήλικας να επιλέξει τη βιωματική εκπαίδευση;  Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει;

Η βιωματική εμπειρία ανταποκρίνεται στην ανάγκη ανάπτυξης του συνόλου της προσωπικότητας του ανθρώπου και δεν αφορά αποκλειστικά το νοητικό του πεδίο.  Κεντρίζοντας λοιπόν ολόκληρο το ανθρώπινο σύστημα, η εκπαίδευση γίνεται παιχνίδι και αποκτά διπλό όφελος. Μαζί με τησπουδή στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, προωθείται ταυτόχρονα και η προσωπική μας βελτίωση. Η ομάδα εκπαίδευσης μπορεί να μην προσφέρει αμιγώς προσωπική θεραπεία, έχει  όμως πολλαπλά θεραπευτικά οφέλη για τους συμμετέχοντες και συμβάλλει καθοριστικά στην προσωπική τους ανάπτυξη και αυτογνωσία.

Τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν θετικούς τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να μάθουν να εκφράζονται ελεύθερα, να δοκιμάζουν νέες συμπεριφορές, να συμφιλιώνονται με τις διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητάς τους, να πειραματίζονται, να παρατηρούν.

Η χρήση βιωματικών & θεατρικών τεχνικών, η πλήρης αποδοχή και η απουσία κριτικής, είναι δυνατόν να εμπλουτίσει τον άνθρωπο σε εμπειρίες και αυτοπεποίθηση, να ενισχύσει τη γνώση μέσα απ’ την αίσθηση. Επιπλέον, βοηθά στην ανάπτυξη της προσωπικής αντίληψης, της σωματικής & πνευματικής πειθαρχίας και αναπτύσσει τη συγκρότηση σκέψης, τη φαντασία και την έκφραση.

Τέλος, δουλεύοντας μέσα σε μια ομάδα, η οποία είναι μικρογραφία ενός συστήματος, μαθαίνεις πώς μπορείς να λειτουργήσεις σε ένα μεγαλύτερο σύστημα, σε έναν κόσμο που μπορεί να σου μοιάζει αλλά είναιδιαφορετικός από σένα.

5. Έχεις επιστροφές, αναφορικά με τη δική σου εξέλιξη, μέσα από την εμψύχωση μιας ομάδας;

Έχω συνειδητοποιήσει πως εμείς οι άνθρωποι είμαστε πολλά πράγματα.  Είμαστε σώμα, συναίσθημα, νους και ψυχή. Αποτελούμαστε από φως & σκοτάδι. Μέσα μας κινούνται συνεχώς αντίθετες δυνάμεις.  Μ’ αυτή τη γνώση, να αναγνωρίζεις και να αποδέχεσαι δηλαδή αυτό που είσαι, φτάνεις στο να κατανοείς και να αποδέχεσαι βαθειά και τους άλλους ανθρώπους.  Να τους προσφέρεις αυτό που έχουν ανάγκη και να τους βοηθάς να πραγματώσουν τους δικούς στόχους. Η εμψύχωση και το παιχνίδι  για μένα είναι τρόπος ζωής.  Δεν μπορώ και δεν θέλω να ζήσω χωρίς αυτή.  Είναι επιλογή.  Είναι θέση. Είναι επαφή με τον εαυτό μας και τους ανθρώπους.  Είναι η διαδικασία εκμάθησης του σχετίζεσθαι.

6. Και μια τελευταία ερώτηση: Γιατί βασικό συστατικό σου γι’ αυτή τη σύνθεση είναι το παιχνίδι;

Γιατί με το παιχνίδι, καταρχάς, έχεις ένα ισχυρό άλλοθι. Δεν είσαι εσύ. Βγαίνεις από τον εαυτό σου και καλείσαι να παίξεις ένα ρόλο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κάνει το παιχνίδι πιο εύκολο.

Επίσης, μέσα απ’ το παιχνίδι, καλείσαι να ξαναθυμηθείς πώς ένιωθες όταν ήσουν παιδί. Δεν υπήρχε αγωνία, άγχος και αξιολόγηση αλλά χαρά. Δεν υπήρχαν δεύτερες σκέψεις. Παίζαμε μόνο για τη χαρά του παιχνιδιού, για τη διαδικασία. Αυτό θέλουμε να ξαναβρούμε. Την καθαρότητα & τη χαρά ως επιλογή. Ο καθένας μέσα από τη δική του πορεία ωρίμανσης στη διαδικασία της ενηλικίωσης.

Γι’ αυτό επέλεξα το παιχνίδι. Γιατί είναι ένα πρωτογενές υλικό, στο οποίο αν προστεθούν με τις σωστές αναλογίες τα κατάλληλα υλικά, θα δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα!

 

Σχετικοί σύνδεσμοι
Βρείτε μας στα social : Εμψύχωσις – Κέντρο Βιωματικής Εκπαίδευσης & Συμβουλευτικής
Ιστοσελίδα: www.empsychosis.com
Email: info@empsychosis.gr